reklama

Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty

Josef Janda dne 25. 08. 2010 - 08:00

O bankovním, finančním, investičním nebo pojišťovacím poradci každý zřejmě už slyšel. Budoucnost však přeje i specifické profesi v podobě vkladového poradce. Tento poradce nemá za cíl vám prodat životní pojištění nebo sjednat penzijní připojištění či stavební spoření.

Jeho hlavním úkolem bude rozložit vaše peníze v depozitních produktech a zafixovat vám tak výnosy, které budou oproti podílovým fondů nebo akciím relativně stabilní a současně budou i výnosově zajímavé. Jestliže budou vynášet jedno nebo dvě procenta čistého výnosu, bude cíl splněn.

Poradce pro vkladové produkty nebude pro každého

I když v současné době už profese poradců pro vkladové produkty je a nabízí jí několik privátních bank zaměřených na movitou klientelu, nebudou moci v budoucnu nabídnout tito poradci své služby pro širokou klientelu. Čtěte více: Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí

Poradce pro vkladové produkty nebude pro každého. Nepůjde ani o klasické finanční poradenství. Pokud zvážíme, že prostřednictvím vkladových produktů se nedají vydělat desítky procent ročně, bude poradenství zaměřeno jen na ty, kteří mohou nabídnout bance nejméně několik miliónů korun a současně očekávají konzervativní naložení se svými penězi a přiměřený úrok.

Podle průzkumu jednotlivých bank si movitý klient, který má u banky několik miliónů korun a více, nepřeje, aby banka s penězi jakýmkoliv způsobem hazardovala. Přednost dostávají ti bankéři, kteří nabídnou vhodný depozitní produkt.

Hlavní pracovní náplní poradce pro vkladové produkty bude sledovat úrokové sazby na spořicích účtech, termínovaných a garantovaných vkladech nebo vkladních knížek. A to současně u všech bank a družstevních záložen, které jsou na trhu. Pro klienta bude monitorovat aktuální nabídky státních a korporátních dluhopisů, hypotečních zástavních listů nebo depozitních certifikátů.

Klientovi bude muset dobře poradit kam peníze uložit a vysvětlit, proč zvolil vybrané vkladové produkty a ne jiné.

Bez zpoplatnění služeb to nepůjde

Oproti klasickému finanční poradci bude muset poradce pro vkladové produkty zvolit odměňování na bázi pevného honoráře. Případně pevnou odměnu s podílem na výnosech. I když některé banky nabízejí za zřízení spořicího účtu nebo termínovaného vkladu provizi, nebude se jednat o tak velkou částku, jako v případě investic do podílového fondu. Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Další možností je, že poradce pro vkladové produkty bude kromě své poradenské činnosti poskytovat i investiční a další služby.

Výnosy, inflace, daně a rizika

Výnosy z vkladových produktů (např. termínované vklady, garantované vklady nebo vkladní knížky) dosahují v závislosti na zvolené délce spoření a vloženého vkladu od jednoho do pěti procent ročního výnosu.

Od úroku je však nutné odečíst inflaci, která je plovoucí a aktuálně dosahuje 0,9 procenta (lednová výše inflace podle Českého statistického úřadu). Daně, které budou z výnosu stržené přímo bankou nebo družstevní záložnou budou ve výši 15 procent z výnosu.

Posledním faktorem, který je nutné zvážit, je riziko. Rizika jsou v případě vkladových produktů takřka zanedbatelná, neboť každá banka a družstevní záložna (ale také stavební spořitelna) má vklad pojištěn do ekvivalentu 50 000 eur (cca 1,2445 milionu korun, Česká národní banka, 24. 8. 2010, 1 eur = 24,890 Kč). Čtěte více: Na koho se vztahuje pojištění vkladů?

Mezi klíčové dovednosti poradce bude patřit rozdělit peníze klienta po různých finančních institucích tak, aby se na co nejvíce peněz vztahovalo pojištění.

Článek byl převzat z partnerského serveru oSpoření.cz

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.