Jablečný tip na přivýdělek: Prodej jablek, hrušek a výroba moštů

JablkoPřirození podnikavci mají s končícím létem a začínajícím podzimem příležitost, kterak vylepšit své příjmy. Mnohdy bez účasti státu.

 

Pokračujeme v dalším dílu seriálu tipů na přivýdělky. Tentokráte jsme se zaměřili na jablka, jejich sklizeň a produkty z nich vyrobené. Čtěte také: Letní tipy na přivýdělek

Jablko je bezkonkurenčně nejlepší ovoce, které roste v našich zeměpisných končinách. Nejenže jde o skvělý zdroj vitamínů a vlákniny, je možné ho i dobře zmonetizovat. Od září do listopadu je možné jablka prodávat jako padaná ve výkupnách, na trzích coby ručně česaná anebo je rozdrtit a vyrobit z nich mošt. To však není vše. Z jablek je možné vyrábět jablečné přesnídávky, pyré, záviny nebo třeba müsli. Šíři sortimentu se meze nekladou.

Nebudete-li cílit na děti a abstinenty, jsou jablka vhodnou komoditou pro výrobu cideru, jabčáku a kalvádosu. Jakékoliv zpracování tohoto ovoce se promítne do výsledné ceny. Na začátku byla jednotková cena za kilogram v řádech jednotek korun, na konci se může vyšplhat za stejné množství o řád vyšší. Klíčem k navýšení hodnoty je přidaná hodnota spočívající ve zpracování a kvalitě vstupní komodity.

Padančata za korunu, česaná za dvacet

Za kilogram padaných jablek lze každoročně v Česku získat v průměru od 80 haléřů do tří korun. Cena je závislá na tom, komu jablka prodáte. Výkupny padaných jablek vykupují toto ovoce bez rozdílu jakosti. Stejnou cenu zaplatí jak za ovoce sklizené v alejích okolo silnic, tak i vypěstované v sadech daleko od civilizace a třeba v režimu BIO.

Druhou možností, jak získat z jablek finanční výnos, je jejich prodej na trzích. Cena za kilogram je vyšší než v případě padančat. Při troše štěstí lze jablka prodávat přímo ze dvora. V ostatních případech je nutné je dovézt zákazníkovi až pod nos, respektive na zeleninový a ovocný trh, které se konají v téměř každé větší obci. Cenová politika závisí na vás, na konkurenci z řad ostatních trhovců, ale i obchodů a marketů. Roli hraje příběh jablek. Jste-li v dané lokalitě známý a lety prověřený sadař, můžete mít jablka dražší než ostatní. Čtěte také: Dva nápady na podnikání

Věnovat při sklizni jablek větší péči při jejich trhání a ukládání do přepravky se vyplatí. Rozdíl v jednotkové ceně může být i desetinásobek toho, za kolik jablka vykupují výkupny a obvyklé hodnotě na trhu.

V obou případech, jak výkupen, tak i prodeji jablek na trzích, ze dvora nebo přes třetí osoby, si nemusíte lámat hlavu s legislativní stránkou věci. Hygienické požadavky jsou v tomto ohledu minimální, ne-li žádné. Nemusíte se ani starat o získání patřičného živnostenského oprávnění. Pakliže vaše příjmy z uvedených činností nepřesáhnou hranici 30 tisíc korun ročně, nemusíte je uvádět do daňového přiznání. Při vyšším příjmu již tato povinnost nastává. Je na zvážení každého, jestli se mu vyplatí přiznat příjem a ten zdatnit, pakliže uvedený limit o něco málo přesáhnete.

Další uvedené způsoby zpracovávání a prodeje výrobků z jablek je nutné mít ošetřené z legislativního a hygienického hlediska.

Mošty a přesnídávky

Při výrobě moštů a přesnídávek je nutné splňovat hygienické minimum, které vám sdělí jakákoliv okresní hygienická stanice. Přesněji řečeno vás odkáží na platnou legislativu a vyhlášky. Redakci není známá situace moštárny, která by nebrala v úvahu příslušné legislativní požadavky. Přesto je možné si ji zřídit i v domácích podmínkách. Podobně je tomu i tehdy, budete-li z jablek vyrábět další produkty. Například tolik oblíbené jablečné přesnídávky, různé džemy a pyré. Zde je vhodné nastudovat příslušné vyhlášky, abyste se nedostali do potíží při špatném uvádění informací na obalu a složení výrobků. Čtěte také: Jak na peníze bokem II.: Malé podnikání

Při výrobě ciderů, jablečného vína a kalvádosu bude hrát roli vyráběný objem a množství alkoholu obsaženém ve výrobcích. Především z důvodu placení spotřebních daní, které se vztahují na alkoholické nápoje.

Kromě jablek můžete zpracovávat i hrušky a připravovat z nich tolik oblíbené perry, což je obdoba cideru. V ovocném sadu se však naskýtá plno dalších plodin, které lze zužitkovat. Třeba takové švestky jsou kapitola sama o sobě.

Líbil se vám tento článek?
Pomozte nám s jeho propagací a sdílejte ho na svém Facebooku či na jiné sociální síti, kterou používáte. Děkujeme.