reklama

Častý chyták: Procento a procentní bod

redakce dne 30. 03. 2012 - 01:00

Rozdíl v pojmech procento a procentní bod zmate mnohdy i učitele matematiky. Vysvětlíme, v čem se liší procentní bod od procenta.
 

Spořicí účet X nese roční úrok dvě procenta. Úroková sazba se zvýší o jeden procentní bod. Jak vysoký bude výnos? Doslova školácká úloha je ovšem zapeklitým oříškem, nad kterým si lámou hlavu i učitelé matematiky na základních školách. A proč? Protože ne všichni znají pojem procentní bod. Zjistěte, jaký je rozdíl mezi procentem a procentním bodem.

Zatímco u spoření je relativně jedno, jestli se vám procenta a procentní body pletou. Zato například u hypoték by už rozdíly v absolutních hodnotách byly nemilé. Začněme však po pořádku a vysvětleme si co jsou procenta, z čeho se získávají a odkud se berou ony procentní body.

Znáte odpověď na otázku procentní bod vs procento, potažmo čím se liší procento vs procentní bod? Pokud ano, blahopřejeme vám.

Setina čili procento

Procenta vyjadřují část celku pomocí celého čísla. Vychází se z předpokladu, že celek je rozdělen na sto stejných dílů. Takže například roční úroková sazba 2 procenta představuje, že jde o dvě setiny celku. Zlomkem by se tato hodnota vyjádřila 2/100, desetinným číslem pak 0,02.

Procento pochází z latinského pojmu per cento, což znamená na sto.

Čtěte také: Jak inflace ovlivňuje úrokové sazby a další výnosy

Procentem se vyjadřují v bankovnictví zejména výnosy nebo úrokové sazby. Využití procent v běžném životě je však daleko pestřejší. Díky procentnímu vyjádření na láhvi vodky víte, kolik obsahuje daný nápoj alkoholu a kolik dalších látek, nejčastěji vody. Procentní zápis se může použít i ve vyjádření, kolik lidí nemá na hlavě žádné vlasy anebo modré auto.

Procentní body ukazují změnu

Procentní bod naopak stanovuje rozdíl hodnot, které jsou vyjádřeny v procentech. Procentní bod vždy vychází ze základu.

Zkratka procenta je %, procentní bod se vyjadřuje zkratkou p. b.

Úrok zvýšený o procento a procentní bod

Nyní se vraťme k příkladu z úvodu tohoto příspěvku. Jestliže peníze uložíte na spořicí účet X, který je úročen dvěma procenty ročně, po zvýšení o jeden procentní bod činí úroková míra tři procenta. Kdyby se však úroková sazba zvýšila o jedno procento, tak výsledný úrok nebude ona tři procenta, ale jen 2,02 procenta.

Pro lepší srozumitelnost si vše ukážeme na příkladu renty a jejího čerpání. Rentiér získává pravidelnou sumu ve výši deseti tisíc korun. Tato suma vyjadřuje z jednoho milionu korun jedno procento.

Jestliže se renta zvýší o jedno procento, získáte navíc 100 korun. Neboť jedno procento z renty je 0,01 krát 10 000 Kč = 100 korun.

Naopak zvýšení renty o jeden procentní bod znamená zvýšení o jedno procento ze základu, tudíž z jednoho milionu. Výpočet pak bude následující: 0,01 x 1 000 000.

Zatímco v prvním příkladě byste získali rentu ve výši 10 100 korun, ve druhém pak získáte dvojnásobek, tudíž 20 tisíc korun.