reklama

Proč využívat služeb finančního poradce?

Josef Janda dne 04. 10. 2010 - 08:00

Služeb finančního poradce oceníte tehdy, když budete nutně potřebovat někoho, kdo vám poradí jak naložit s vašimi penězi. Je však dobré připomenout, že někdy už může být pozdě.

S finančními poradci je to stejné se zubaři. Jakmile vás začne bolet zub, okamžitě běžíte za zubním lékařem. Namísto toho, abyste si vzali jeho rady k srdci a o svůj chrup se dvakrát denně několik minut starali, odbýváte nutné čištění zubů a když je zle, čekáte od zubaře zázraky. Podobně je to i se vztahem k finančním poradcům. Pokud vás nic netrápí v oblasti vašich osobních nebo rodinných financí, na poradce si nevzpomenete. Avšak pokud se vám v zaměstnání nebo ve volném čase přihodí úraz, poznáte, že bez dobré pojistky můžete ohrozit zejména své bližní, kteří jsou na vás nejen finančně závislí. Čtěte více: Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí

Pro nikoho není problém provést si malý průzkum trhu finančních poradců, podívat se na internetové stránky nebo do telefonního seznamu a smluvit si poradcem nebo poradkyni schůzku. Není nic snazšího, než si vyslechnout, s čím vám může poradce pomoci. A není toho málo.

Co je pracovní náplní finančního poradce?

Finanční poradce ještě ze žádného svého klienta neudělal boháče přes noc. A ani to není jeho hlavním úkolem. I když pomoc při budování vašeho bohatství je nedílnou součástí každého poradce. Nejdůležitějšími úkoly každého poradce je, aby vám splnil vaše základní potřeby a cíle. Důraz je kladen na ekonomickou, zdravotní nebo životní stránku. V každé době, ať už se vám finančně nebo zdravotně povede špatně anebo dobře, byste měli mít zpracovaný plán, jak z dané situace vytěžit co nejvíc. Případně opačně, příliš toho neztratit. Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Jestli vám bude finanční poradce slibovat, že z vás udělá boháče, může, ale také nemusí mít pravdu. Pokud nemá na mysli, že vás dobře pojistí a následně „náhodně“ srazí autem. Rady na rychlé zbohatnutí neberte vážně. Stojí na kývajících základech anebo jsou příliš riskantní. Zejména po finanční stránce.

Finanční plán jako výchozí bod každého poradenství

Pomyslným bodem finančního poradenství je zhotovení finančního plánu. Ten se sestává z několika bodů, mezi které patří třeba výše vašich příjmů, seznam všech dosavadních smluv nebo rozsah vašeho majetku. Poradce bude zajímat, kdy byste chtěli založit rodinu, případně, kdy se vám narodí potomek. Dále ho zajímají vaše plány, cíle a sny. Nemusíte mu nutně říkat, že vašim cílem je přeplavat Amazonku ze západu na východ, ale můžete zmínit cestu do Jižní Ameriky v horizontu deseti let. Čtěte více: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty

Nejlepší je, když budete mít kopii finančního plánu. Jednak budete vědět, na čem jste se s poradcem domluvili a za druhé, když nebudete s jeho službami spokojeni, máte v ruce důkaz, že s vámi od začátku nejednal zrovna dvakrát čestně. Avšak žádné strachy, řada finančně poradenských společností si začala dávat pozor na to, kdo pro ni pracuje.

Složení finančního plánu podle důležitosti

Finanční plán se skládá anebo by se měl skládat podle těchto bodů. Řazeny jsou dle důležitosti.

  1. Zajištění příjmů – to se týká zejména z hlediska zdravotních nebo pracovních rizik. Většinou jde o zvolení vhodného typu životního nebo úrazového pojištění.
  2. Zajištění bydlení – jestliže se vydáte cestou koupě bytu nebo domu, finanční poradce vám může navrhnout vhodnou formu financování.
  3. Příprava na stáří – finanční poradci svým klientům často zdůrazňují, aby nespoléhali na stát. Ve většině případů mají pravdu. Státní důchody jsou závislé na tom, kolik lidí bude pracovat, respektive odvádět sociální nebo důchodové pojištění. Čtěte více: Jak si spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách
  4. Finanční rezerva – může se stát, že se ve vaší domácnosti ve stejný čas nevratně porouchá lednička nebo pračka, případně se pokazí něco na vašem autě. Opravy anebo nahrazení novými věcmi vás tak může nepříjemně finančně zatížit.
  5. Děti – jistě chcete pro své potomky to nejlepší. V dnešní době patří ke standardu vysokoškolské vzdělání a studijní pobyt v zahraničí. Pomoc však podávají rodiče i tím, že svým dětem na prahu jejich života předají tučné konto anebo koupí osobní automobil.
  6. Ochrana odpovědnosti a majetku – zde není nutné příliš vysvětlovat oč jde. Zajištění proti škodám na vašem nebo cizím majetku nebo zdraví.
  7. Investice – ty jsou rozdělené podle délky jejich trvání v čase, ale také podle jejich rizikovosti apod.

To vše můžete vyřešit se svým finančním poradcem. Finanční poradce už není ten chlápek v obleku, který vás chce co nejvíce oškubat. Trh finančního poradenství se začíná zvolna pročišťovat od těchto finančních bouchačů a žraloků. Řada poradců si začíná uvědomovat, že pokud chtějí mít stabilní příjem, musejí klienta dobře informovat a předkládat mu včas důležité informace. I přes to všechno je dobré být na pozoru. Jde o vaše peníze.

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.