reklama

Proč si lidé sjednávají půjčky

redakce dne 02. 01. 2014 - 00:00

Pořídit si půjčku je pro někoho nutností, pro jiného životním stylem. Zmapovali jsme několik důvodů, proč se lidé neváhají zadlužit.
 

Bankovní i nebankovní půjčky mají jedno velké úskalí. Finanční instituce, které se zabývají půjčováním peněz, využívají ke svým cílům lidské touhy a potřeby. To je věc známá. Méně známé jsou důvody těch, kteří si půjčují. Řada dlužníků se nezadlužuje kvůli pořízení vlastního bydlení, nýbrž kvůli prchavému pocitu užití si příjemné dovolené nebo zakoupení vytoužené věci. Ke každému případu přinášíme i argumentaci těch, kteří si půjčku sjednali. Důvody jsou uvedené v kurzívě.

 

Pomíjivé zážitky

Velkou část půjček tvoří ty, které financují zážitky. Nejčastěji jde o dovolenou. Jedinou motivací a pohnutkou zároveň je snaha vyjet okamžitě za sluncem, mořem a pláží do zahraničí.

Špatně jsme si spočítali výdaje na dovolenou a stáli před volbou, jestli dlouho plánovaný odpočinek nezrušit. Nechtěli jsme už kvůli dětem. Využili jsme rychlou půjčku a těch několik tisícovek nám opravdu pomohlo. Se ženou jsme si perfektně odpočinuli a děti si užily jedny z nejlepších prázdnin u moře.

Každodenní výdaje

Největším průšvihem je, když si půjčíte na financování nákladů spojených s bydlením. Nejde však o financování bydlení jako takového, nýbrž půjčky na nájem, úhradu energií, či dalších služeb spojených s bydlením.

Nikdy jsem si nemusela půjčit žádné peníze. Před časem jsem se ne vlastní vinou dostala do svízelné finanční situace, kdy jsem potřebovala nutně zaplatit nájem. Malá půjčka před výplatou mi v tom pomohla a já si mohla půjčit 4000 korun. Bankovní půjčku jsem splatila o měsíc později.

Rozchod a rozvod

Zadlužit se mohou lidé i kvůli tomu, že se s někým rozejdou nebo rozvedou. Typickou ukázkou jsou bývalí milenci, kdy jeden z nich odchází ze společně obývaného příbytku. Lidé se vesměs na společném bydlení podílejí rovným dílem. Když jeden z nich odejde, přejdou veškeré náklady s bydlením na bývalého partnera, který zůstává v nemovitosti. Podobná situace čeká i na toho, kdo odchází a potřebuje někam složit hlavu. Také on (nebo ona) pocítí zvýšené náklady na bydlení.

Po rozchodu s přítelkyní jsem potřeboval velice nutně vyřešit svou bytovou situaci. Protože jsme se s bejvalkou skládali na nájemné společně, byl její odchod k jinému dost citelnou finanční ranou. Prvních několik měsíců jsem překlenul z půjčky a nyní opět bydlím a bez problémů hradím činži. Na nájem nejsem sám, nýbrž s novou známostí.

Právě z pošramocených mezilidských vztahů se nejčastěji rekrutují ty nejhorší případy. Špatný odhad na partnera může druhého z páru nahnat do dluhové pasti. Půjčka pro problémové klienty se tak stává realitou i pro člověka, kterého dluhy doposud míjely.

Dluhy ve stáří

Staronovým jevem je setrvalé zadlužování seniorů. Pro ně splátkové společnosti připravily celou řadu úvěrů. Půjčky pro důchodce již nejsou nic nedostupného ani neobvyklého. Stačí mít zajištěný příjem, v tomto případě starobní důchod. Starší lidé jsou daleko více náchylnější k exekucím, neboť jejich stabilní a často i jediný příjem je penze a k žádným dalším příjmům se zkrátka nedostanou.

Toto nejsou jediné důvody, proč si lidé sjednávají půjčky. Zdáli se nám však relativně časté. Podobné důvody čas od času slýcháváme anebo o nich čteme médiích, či nám chodí do redakčního e-mailu.