reklama

Proč se lidé na stáří nepřipravují

redakce dne 15. 11. 2012 - 00:00

Nejčastější důvody a příčiny, proč se lidé nepřipravují na odchod do důchodu. Ve většině případů jde o lenost a hloupost.
 

Odpovědná příprava na stáří patří mezi základní kroky každého člověka. Kdo se na podzim života nepřipravuje, používá snadno vyvratitelné argumenty.

Zamrzlé myšlení

Největším nepřítelem lidí, kteří si nechtějí odkládat na důchod část svých příjmů, patří stav, který jsme nazvali jako „zamrzlé myšlení“. Jednoduše jde o to, že lidé namísto, aby se aktivně zajímali o to, jak se na stáří co nejlépe připravit, hledají důvody, proč tak nečinit. Právě tato myšlenková lenost se jim do budoucna nemusí vyplatit.

Nedůvěra ve stát

Nedůvěra ve vládu, stát a vlastně celý důchodový systém je častým důvodem, proč lidé na svou budoucnost rezignují. Jejich argumentace spočívá především v událostech po roce 1948, kdy paradoxně došlo například k měnové reformě (1953).

Nezájem o spoření na důchod tak spočívá na době nedávno minulé a negativním očekávání. Proslulé Harvardské fondy Viktora Koženého mají ještě po více než jedné dekádě vliv na to, že část společnosti stále čeká nějakou levotu.

Než začnete s finanční přípravou na stáří, změňte myšlení.

Penzijní spoření nepomůže

O něco sofistikovanější argument ohledně přípravy na důchod mají ti, kteří si na důchod spoří prostřednictvím penzijního spoření. Jde o jeden produkt, který bude existovat ve dvou variantách: současné penzijní připojištění, které se zakonzervuje a budoucí doplňkové penzijní spoření.

Spoléhání pouze na tyto produkty vám ve stáří příliš nepomůže. Hlavním důvodem jsou nízké úložky. Lidé si na svůj podzim života odkládají stále málo, průměrně 425 korun měsíčně. Avšak ani jeden tisíc korun vás na stáří dostatečně nezajistí. Je proto nutné hledat další řešení v podobě kolektivního investování.

Platím daně, stát se postará

Posledním argumentem, který je opět snadno vyvratitelný, je že když platím daně, stát se o mě ve stáří postará. Opak je však pravdou. Daně platí každý z nás. Jedno jestli jde o majetkové daně anebo daně ze spotřeby.

Na důchody má vliv sociální pojištění, nikoliv daně. Očekávat, že z daňové povinnosti vzejde i ta důchodová je naivní. I do budoucna platí důležitá zásada. Každý jedinec má svou budoucnost ve svých rukách. Spoléhat se proto výlučně na stát by nemělo přesahovat rozumnou míru. Zvláště tehdy, když se mění demografická struktura obyvatel.