reklama

Proč je vhodné porovnávat spořicí účty

redakce dne 20. 06. 2011 - 00:00

Rozhodli jste se založit si spořicí účet a uložit na něj své úspory? Znáte parametry a podmínky vašeho účtu, anebo jste si konto sjednali na základě reklamy anebo reference od přátel? Naučíme vás, na co si při sjednávání spořicích účtů dát pozor.

Spořicích účtů a kont je v Česku na pět desítek. Z našeho dubnového průzkumu mezi čtenáři finančního serveru investia.cz jsme zjistili, že nejvíce hlasů získalo Fio konto od Fio banky a ING konto od ING Bank. Více co mají oba spořicí účty společného? Nebudeme vás napínat. Společným jmenovatelem obou účtů jsou jednoduché podmínky, které musíte znát, abyste mohli na účty uložit své peníze. Čtěte více: Výsledky ankety: Jaký používáte spořicí účet?

Stará dobrá úroková sazba

Prvním kritériem, podle kterého je možné se rozhodovat, je výše roční úrokové sazby. Získat tříprocentní úrokovou sazbu je jistě lákavější, než se spokojit s jedním procentem. Jestliže už vybíráte spořicí účet podle výnosu, podívejte se hlouběji. Je možné, že banka nebo družstevní záložna bude chtít více peněz, než máte k dispozici. Vyšší úrok většinou znamená, že musíte vložit vyšší vklad. S vyšším vkladem opět souvisí situace, kdy banka nebo kampelička po vás chce, abyste peníze uložili na předem danou dobu. Že se spořicí účet mění v termínovaný vklad? I v Česku jsou takové banky, které vám nabídnou spořicí účet s parametry termínovaného vkladu. Některé banky dokonce spojují oba produkty v jeden. To je třeba případ Komerční banky, která nabízí termínovaný účet.

Jak by se vám líbilo získat tři procenta, avšak s podmínkou vložení alespoň jednoho milionu korun na dobu nejméně pěti let? Jde ještě o lákavou nabídku? Nejste-li zrovna milionáři, nebude se vám zcela jistě chtít ukládat jeden milion korun na tak dlouhou dobu.

Pásmové úročení

Úrokové sazby si všímejte, ale stejně tak i dalších podmínek, které jsou s ní spojeny. Dalším parametrem spořicích účtů je tzv. pásmové úročení. To funguje dvojím způsobem. V principu funguje pásmové úročení tak, že se zvyšujícím se vkladem se vám zvyšuje i úroková sazba. Lze se však setkat i s takovou nabídkou bank, že s rostoucím vkladem se naopak snižuje úroková sazba. Hodně záleží na tom, jak má ta která banka nastavena vkladovou politiku. Některé banky nechtějí peníze od svých klientů, naopak jim je chtějí půjčit a raději nabízejí půjčky a úvěry, ze kterých mají profit.