reklama

Proč je dobré míti stavební spoření?

redakce dne 09. 05. 2011 - 00:00

Stavební spoření se od posledních voleb do poslanecké sněmovny dostalo doslova pod palbu politiků. Zejména pak takovým, kteří chtějí jednoduše a rychle ušetřit miliardy. Tento líbivý úkon se však nelíbí jak klientům stavebních spořitelen, kteří jsou vesměs voliči podobných politiků, tak ani samotným stavebním spořitelnám.

Politik, který se rozhodne omezit podporu jednoho finančního podporu, by si měl provést analýzu, jaký to bude mít dopad na příští volby. Konkurence nespí, zejména pak ta v podání České strany sociálně demokratické. Je docela dobře možné, že v příštích volbách, ať budou jakékoliv, TOP09 špatně dopadne právě kvůli necitlivým zásahům ministra financí Miroslava Kalouska do stavebního spoření. Nepředbíhejme však a podívejme se, proč je dobré míti takový finanční produkt jakým stavební spoření bezpochyby je.

Spoření na bydlení, rekonstrukci, cokoliv…

Stavební spoření je primárně určeno na stavební účely. I když samotné spoření je bezúčelové, úvěry z něho odvozené jsou striktně zaměřené na bytové potřeby. Může jít třeba o nákup nemovitosti, jedno zda jde o byt, dům nebo pozemek, ale také pro rekonstrukci nebo modernizaci dosavadního bydlení. Peníze ze stavebního spoření můžete využít i v případě, že nic nestavíte a ani neplánujete v brzké době žádnou výstavbu.

Pro řadu lidí je stavební spoření vhodnou příležitostí na to, jak si během několika let relativně bez námahy naspořit dostatečnou finanční rezervu. Část peněz navíc dostane od státu formou státní podpory.

Na tomto místě je nutno ještě zmínit častý argument, že stavební spoření mají lidé s průměrnými a vyššími příjmy. Avšak podle statistik České asociace stavebních spořitelen má smlouvu ze stavebního spoření necelá polovina tuzemské populace.

Jednoduchým krácením lze dojít k číslu, že kromě důchodců nad 60 let a mladistvých do 25 let, má stavební spoření sjednán zbytek republiky. Zato lidí s průměrnými a nadprůměrnými příjmy je zhruba třetina. Je pravdou, že lidé s vyššími příjmy mají potenciál dosáhnout na vyšší státní podporu, která je závislá na výši vkladů.

Význam stavebního spoření do budoucna

I přes současné vládní omezování stavebního spoření má tento finanční produkt svou budoucnost. Nepůjde sice o masový produkt, tak jako dosud. Své zájemce si najde zejména tam, kde lidé budou hledat peníze na financování vlastního bydlení.