reklama

Proč (ne)investovat do zlata?

redakce dne 15. 05. 2012 - 01:00

Za posledních osm let se cena zlata zečtyřnásobila. Letos se údajně cena za trojskou unci odhaduje až na 2500 dolarů.
 

Na začátku května se zlato obchodovalo za cenu 1662 dolarů za trojskou unci, přičemž trojská unce odpovídá hmotnosti 31,1 gramu. O zlatu se toho napsalo již hodně. Zopakujme si hlavní klady a zápory, které souvisejí s investicemi do zlata.

Začněme nejdříve tabulkou, ve které je zachycen růst hodnoty zlata za trojskou unci v letech 2005 až 2012. Podobné téma: Kam investovat peníze?

Vývoj ceny zlata za trojskou unci (v USD)

3.1.2005 2.1.2006 1.1.2007 1.1.2008 1.1.2009 1.1.2010 3.1.2011 3.1.2012
430 517 637 834 879 1097 1415 1604

Zdroj: Bloomberg; Zpracování: investia.cz

Z výše přiložené tabulky vyplývá, že cena zlata začala prudce růst po roce 2007. Hodnota trojské unce mezi roky 2007 a 2008 narostla o 197 dolarů. Od této doby se podobné tempo udrželo.

Zlatá bublina

Mezi odpůrce, kteří ve zlatu vidí jen nafouknutou bublinu, patří třeba Jan Traxler, ředitel společnosti FINEZ Investment Management. Mezi jeho hlavní argumenty, proč se zlatu vyhnout, je, že cena zlata se během posledních pěti let vyšplhala na trojnásobek, zatímco dolar za stejné období neztratil dvě třetiny své kupní síly.

V ceně zlata je již zahrnuto očekávání, že papírové měny v čele s dolarem a eurem budou nadále ztrácet kupní sílu, uvádí Traxler. Podle této logiky lze očekávat, že za unci zlata v hodnotě 1800 dolarů bude možné koupit zhruba totéž co za 600 dolarů.

Co můžete koupit za hroudu zlata?

Naproti tomu hovoří jiný argument. Ten srovnává, že v roce 1908 bylo možné za 1300 gramů zlata koupit automobil. O sto let později, tj. v roce 2011, bylo možné za stejný objem zlata pořídit rovněž automobil.

Tento argument vychází z toho, že zatímco hodnota zlata zůstává neměnná, mění se jen hodnota peněz, které lze za zlato pořídit. Trhlinu však tato úvahu dostává v okamžiku, kdy si budete chtít za 1300 gramů zlata automobil opravdu pořídit. Přepočteno podle aktuálního kurzu, kdy jedna trojská unce odpovídá hodnotě 1558 USD, přičemž jeden americký dolar byl v době psaní tohoto článku podle České národní banky 19,86 koruny. při velice hrubém přepočtu tak disponujete sumou 1,28 milionu korun, za které si můžete pořídit automobilů hned několik.

Zlato jako protiinflační blok

Zlato má další významnou vlastnost. Globálně jde o skvělého uchovatele hodnoty úspor. Podle některých finančních analytiků je vhodné mít ve zlatě uloženu čtvrtinu až třetinu majetku. Toto tvrzení však drhne, neboť zlato není příliš likvidní. Respektive i přes jeho dobré vlastnosti, jakými jsou již zmíněné držení hodnoty ho nelze v relativně v krátké době prodat. Podobné téma: Čeká nás splasknutí komoditní bubliny?

Zde narážíme i na druhou věc a tu, že zlato je vhodné koupit v jeho fyzické podobě, nejlépe pak v podobě investičních slitků. Jestliže takovéto zlato vlastníte, je vhodné ho uložit do vlastního trezoru, než ho ponechat kdesi v bankovním sejfu.

Mezi milovníky zlata se najde nejvíce škarohlídů, kteří věří konspiračním teoriím. V tomto duchu se jeví dost nesmyslně i držba zlatých certifikátů. Zlato je vždy dobré držet v jeho fyzické podobě.

Jestliže chcete být opravdu nezávislí, neměli byste úschovu zlata svěřovat bankám. I když mají neproniknutelné trezory, stále zde existuje politická vůle, která může nařídit výkup této komodity za předem stanovenou cenu. Netřeba zdůrazňovat, že direktivně nařízená cena nebude odpovídat aktuální ceně, která je na trzích.

Status Good Delivery

Rozhodujete-li si koupit zlato, měli byste nakupovat jen takové, které je označeno statusem „Good Delivery“. Toto označení kupující informuje, že zlato je akreditováno asociací LBMA, která poskytuje záruku, že prodávané zlato bude nejvyšší jakosti.

V Česku je několik prodejců, kteří prodávají žlutý kov s tímto označením. V zahraničí je běžné, že zlato v režimu „Good Delivery“ prodávají i samotné slévárny a mincovny. U nás však žádný takovýto subjekt nepůsobí. Při koupi zlata u prodejce počítejte s vyšší cenou, než která bude v ten okamžik na komoditní burze. Rozdíl je dán několikaprocentní marží, kterou si obchodníci ke každému nákupu či prodeji účtují.

Proč neinvestovat do zlata?

Před investováním do zlata si položte otázku, proč neinvestovat do zlata. Odpovědí může třeba být nemožnost snadného odproje zlatého slitku nebo šperků. Fyzické investice do zlata jsou v současnosti značně staromódní a také nepraktické.