reklama

Proč investovat do investičních certifikátů?

redakce dne 23. 04. 2014 - 00:00

Investiční certifikáty nabízejí vhodnou příležitost pro každého, kdo chce zhodnotit peníze i jinak, než v podílových fondech.
 

Máte-li aktuálně volné peníze a chuť vyzkoušet něco nového, můžete svou pozornost zaměřit na investiční certifikáty. Seznamte se s touto možností investice, která je vhodná pro drobné úložky. Do určité míry je zde podobnost s otevřenými podílovými fondy.

Co je investiční certikát

Investiční certifikát je dlužní úpis, který vydávají nejčastěji velké banky. Z pohledu investora patří certifikáty mezi jednoduché investiční nástroje, které nejsou příliš složité. Veškeré informace o nich se lze dočíst v prospektu, ve kterém emitent informuje o všem, co potřebuje investor vědět. Nejčastěji jde o rizika plynoucí z investic do tohoto instrumentu, dále pak složení investičního portfolia. V neposlední řadě nese investor kreditní riziko emitenta.

Splatnost většiny certifikátů na tuzemském trhu je nastavena na zhruba jeden rok. Při dobré investici je možné realizovat i dvouciferný výnos.

Likvidita certifikátů

Likvidita u investičního certifikátu je trvalá. Jde o cenný papír, který je kotóván na burze. Vydavatel je přitom povinen pravidelně aktualizovat cenu. Certifikát tak lze kdykoliv prodat anebo ho koupit. Závisí pouze na investorovi, jestli prodá investiční certifikát před jeho datem splatnosti anebo počkáte až do splatnosti.

Investiční certifikáty mohou být navázány na jednotlivé akcie, akciové koše a indexy, ale také na hlavní komodity jako je zlato, stříbro, platina nebo ropa. Potřebujete-li diverzifikovat, můžete pořídit certifikát, jehož výnos je odvozen od vámi oblíbeného akciového indexu. Investiční portfolio si namícháte podle vašich potřeb.

Při výběru investičních certifikátů se lze řídit pouze vašeho pohledu a namíchat si investiční mix podle toho, jakým oborům a firmám věříte. Struktura certifikátů budo odpovídat vaší osobnosti.

Vydělávejte i na poklesu trhu

Při držení investičních certifikátů můžete vydělat i na poklesu trhu. Při růstu jsou vhodné indexové certifikáty, neboť zachycují celý akciový index daného státu (např. český PX, německý DAX nebo americký S&P 500). Jakmile se trend otočí a trhy začnou klesat, nastává doba pro pořízení bonusových certifikátů. Ty mohou přinést zajímavý výnos, i přes to, že podkladová aktiva nevykazuje žádný zřetelný trend.