reklama

Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

redakce dne 17. 12. 2013 - 00:00

Začněte spořit ještě dnes. Tak zní pravidlo, bez kterého se neobejde žádné spoření. Důležitá je též motivace a drobné detaily.
 

Vytvořit si v průběhu času finanční rezervu je nezbytným krokem pro odpovědné zacházení s financemi. Spořit jde i tehdy, kdy proti tomu stojí celá řádka „objektivních“ příčin. Provedeme vás některými slabými místy a poradíme, jak vše nejlépe zvládnout. Čtěte také: Kdy investovat a kdy raději jen spořit?

Spořte ihned, na nic nečekejte

Se spořením začněte pokud možno ihned. Nečekejte na žádný velký impuls, třeba novoroční předsevzetí, zvýšení platu apod. Nezabývejte se ani takovými „detaily“ jako je vhodný spořící produkt. Peníze neutrácejte za zbytečnosti, jen je kumulujte. První dny a týdny klidně i na osobním účtu, které jsou úročené vesměs technickou nulou (tj. 0,05 procenta). Čtěte také: Češi si nejraději spoří na bankovním účtu

Udělejte si průzkum trhu

Během první fáze spoření se porozhlédněte, kam peníze nejlépe uložit. Můžete se inspirovat naším žebříčkem pěti nejlépe úročených spořicích účtů v Česku, anebo zvolit takový, který se vám nejvíce líbí. Úroková sazba je důležitá, avšak ne vždy je to jediný parametr, podle něhož byste měli odkládat stranou své volné peníze. Čtěte také: Jak nejlépe využít spořicí účet?

Pravidelné malé úložky

Máte-li měsíčně k dispozici jen několik set korun, které byste chtěli uspořit, ročně půjde o několik tisíc korun. Stačí si vše pronásobit počtem měsíců. Chcete-li měsíčně odložit 400 korun, ročně jde již o částku 4800 Kč. Máte-li volnou tisícikorunu, ročně uspoříte 12 tisíc. Nyní na chvíli zavřete oči a představte si, jak dlouho byste oněch 4800 nebo 12 000 Kč vydělávali. Spoření takto malých sum je výhodné pro každého, kdo je během času nepotřebuje a zároveň chce budovat finanční rezervu. Důležité je odkládat peníze pravidelně. Nemá příliš cenu jednou odložit tisícovku a podruhé stokorunu. Najděte ve vašich příjmech a výdajích zlatý střed a toho se držte.

Nastavte si trvalý příkaz na předem danou sumu a nechte peníze převádět automaticky. V případě krajnosti je můžete vrátit zpátky na účet a použít je.

Spořte i mimořádné příjmy

Získáte-li nějaké peníze navíc, odložte je na spořící účet. Nebojte se toho. Lepší je pozdržet svou okamžitou spotřebu a finance nechat na později. O peněžní prostředky spořením nepřicházíte, jen je ponecháváte na budoucí využití.

Desetina příjmů bokem

Dokážete-li odložit jednu desetinu na spořicí účet, udělejte to. Můžete klidně více, ale ne méně. Při spoření a investování je důležitá disciplína a alespoň minimální možná úložka, která bude pravidelná. Čtěte také: Typologie střadatelů

Uložte si cíl a vsaďte se

Sázky s blízkými osobami o malé výhry, třeba s manželkou, pozitivně stimulují k budování úspor. Podobně je to i s cíli. Představte si, že chcete navštívit nějakou zemi nebo si pořídit nějakou věc či službu, na kterou nyní nemáte peníze. Časem se vám vaše přání zcela jistě splní. Nedávejte si však nereálné cíle. S podprůměrným platem těžko za rok uspoříte milion korun. Jestliže si podobný cíl nastavíte, dočkáte se leda tak hořkého zklamání nad tím, že se vám to nepovedlo.

Domácí účetnictví a sledování vývoje

Mějte přehled toho, jak vám přibývají uspořené peníze. Bavte se o tom s partnerem, sledujte finanční toky, které směřují na vaše účty a které z nich plynou. Ovládněte vaše výdaje a snižte je. I ve vypjatém rozpočtu se dá ještě něco ušetřit. Veďte si domácí účetnictví – přehled příjmů a výdajů. Klidně do nějakého sešitu, nebo do souboru tabulkového editoru (např. Excel). Příjmy a výdaje zapisujte poctivě, položku po položce. Využívejte přitom výpisy z účtů pro zachycení celé situace. Čtěte také: Pět tipů jak neutrácet za zbytečnosti

Tento stručný návod není vyčerpávající a zcela jistě by se daly popsat další jemné nuance, které vám spoření zjednodušší.