reklama

Při koupi bytu nebo domu mějte navrch

redakce dne 13. 06. 2014 - 00:00

Koupě domu nebo bytu určeného k bydlení je největší investice v běžném lidském životě. Chovejte se podle toho.
 

Přinášíme stručný výčet, proč vstupovat do obchodního vztahu s prodávajícím bytu nebo realitní kanceláří hrdě a nekompromisně. U nás je stále ještě zakořeněno, že zájemce o realitu rekrutující se z běžné nepodnikající fyzické osoby nelicituje o ceně. Trhovecké jednání je řadě lidí proti srsti, ale jakmile vám ušetří několik set tisíc korun, je docela dobré touto dovedností disponovat.

Náš zákazník, náš pán

Bude-li vás zastupovat realitní kancelář dbejte na slušné zacházení. Máte-li pocit, že jste pouze jedním z davu a makléř čeká jen na to, až shrábne provizi, odejděte. Nemusíte se omlouvat, nemusíte udávat žádný důvod, proč končíte spolupráci. Zpětná vazba hlupákovi stejně nepomůže. Čtěte také: Co by měla umět kvalitní realitní kancelář

Králem je ten, kdo má peníze

Tento bod navazuje na předchozí. Zákazník s penězi by měl být pro všechny účastníky realitního dealu vyzdvihován do nebes. Na jeho investici všichni zúčastnění čekají. Buďte králem, který si pečlivě vybírá komu věnuje svůj čas a peníze.

Nabídka vyšší než poptávka

Ještě než se vrhnete na nákup bytu nebo domu, mějte na paměti, že na realitním trhu je vyšší nabídka než poptávka. Máte šanci, že vámi vyhlédnutá nemovitost nebude ihned po zveřejnění inzerátu na realitním serveru prodaná, případně zamluvená. Existuje trik, kterým zjistíte, jak si na tom daná realita stojí. Jestliže vám prodávající či realitní agent sdělí, že mají jiného kupce, požádejte někoho z rodiny nebo přátel, aby se stali na chvilku zájemci o danou nemovitost. Scénář připouští tři možnosti. Buďto vám protistrana lhala a blufovala ohledně zájmu o danou nemovitost, anebo je opravdu zarezervovaná a vy si tak jen potvrdíte co už dávno víte. Anebo mezitím odřekl zájemce o realitu. Jestliže se tak stalo, počkejte pár dnů, jestli vám prodávající nezavolá, případně tak učiňte vy sami. Čtěte také: Časté triky realitních kanceláří vůči klientům

Realitku nepotřebujete, kvalitního partnera ano

Není to žádné tajemství, avšak ne každý na to přijde sám. Realitní kancelář ve skutečnosti nepotřebujete. Pouze dílčí služby, které zajišťuje. Ty se dají poptat i přímo u jednotlivých profesionálů. Ze všeho nejdříve budete potřebovat někoho se stavebním vzděláváním – stavaře anebo architekta. Poté právníka či notáře pro uzavření kupní smlouvy a provedením celého procesu prodeje. V neposlední řadě vám dobrou službu udělá i finanční nebo bankovní poradce ohledně hypotéky a pojištění. Hypoteční makléř je v tomto případě značně nadbytečný. Ten sleduje pouze jednu věc, vlastní provizi, kterou mu vyplácí prodávající. Proto chce prodat za co nejvyšší cenu, nýbrž vy jako kupující hodláte koupit za co nejméně. Pakliže je makléř na výplatní pásce prodávajícího, nečekejte žádnou výraznou slevu nebo nějaký razantní posun ve vašich zájmech.

Počkejte si na slevu

Čas jsou peníze. Nespěcháte-li na nákup bytu, počkejte. Klidně se jednou týdně přeptejte prodávajícího, zda-li je byt stále k mání a za jakou cenu. Když budete mít štěstí, můžete se dočkat slevy. Ušetřit desetinu na bytu v hodnotě několika milionů korun se už zkrátka za půlroční čekání vyplatí. Čtěte také: Jak koupit stavební pozemek?

Předschválená hypotéka

Posledním silným argumentem pro prodávajícího i realitní kancelář je situace, kdy má kupující dopředu zajištěné financování a může transakci provést takřka v reálném čase. V tomto případě chtějte, co jiného, než slevu.

Tato pravidla vám pomohou zjednodušit celé vyjednávání s jednotlivými smluvními stranami. Čtěte také: Hypotéka jako dobrý kamarád nájemníka