reklama

Praktické rady pro sjednání životního pojištění

Josef Švejda dne 07. 10. 2010 - 08:00

Sjednat životní pojištění není žádná věda. Stačí přijít na pobočku pojišťovny nebo banky, která ho prodává, předložit občanku a pracovník vám „bouchne“ jednu smlouvu. Jenže tento způsob nepatří mezi ty, které by byly zrovna ideální.

Životní pojištění je závazek na dlouhou dobu dopředu. Má řadu specifikací, které se v případě nevhodně uzavřené pojistky špatně vrací na počáteční úroveň. Jde to, ale je to nákladné a ve většině případů nese rizika ten, kdo si pojištění sjednal. Takže vlastně vy. Máme pro vás připraveno několik tipů, jak si uzavřít životní pojištění.

Proč si sjednat životní pojištění

Životní pojištění není spořicí účet a měli byste mít jasno, proč zrovna chcete životní pojištění a ne třeba úrazovou pojistku. Životní pojištění je pojistný produkt. Není, i když to některé pojišťovny propagují, žádným spořicím produktem. Zkrátka zapomeňte na takovéto to spoření, co používala ve své reklamní masáži jedna nejmenovaná velká česká pojišťovna. Čtěte více: Základní přehled pojišťoven nabízející povinné ručení pro rok 2011

Životním pojištění si sjednávají lidé, kteří potřebují zajistit své blízké na dobu, kdy by byli bez příjmů. V horším případě odkázáni na pomoc druhých anebo rovnou po smrti. „Životko“ se tak hodí každému, kdo například splácí hypotéku, má malé dítě a ženu na mateřské dovolené. Představte si, že byste zemřel a nechal své partnerce nebo partnerovi na krku několikamilionovou hypotéku bez řádného zajištění. Partner nebo partnerka by udělali jednu věc. Odstěhovali by se, neboť by neměli dostatek peněz na zaplacení splátek hypotéky nebo jiného úvěru. S životním pojištěním a patřičnou optimalizací pojistné smlouvy lze tuto situaci předvídat a připravit se na ni.

Na kolik se pojistit?

U pojišťovacích produktů platí, že čím jste mladší, tím je pro vás pojistka levnější a naopak. Starce nad hrobem už nikdo nepojistí tak výhodně, jako kdyby mu bylo třicet. Platí, že běžná pojistná částka v případě vaší smrti by měla činit nejméně dvoj až pětinásobku vašeho ročního příjmu. Vyděláváte-li například 15 tisíc korun měsíčně, měla by tak vaše pojistná částka činit od 360 tisíc do 900 tisíc korun. Jestliže máte zřízenou hypotéku, nebo nějaký větší spotřebitelský úvěr – třeba na auto nebo na vybavení domácnosti – připočtěte k pojistnému krytí i vaše úvěry. Čtěte více: Rakouský turistický svaz: Robustní cestovní pojištění platné po celém světě

V Česku mají lidé uzavřeno hodně smluv životního pojištění avšak jde vesměs o smlouvy, které jsou tzv. podpojištění. V praxi to znamená, že i když platíte nějaké pojistné, tak v případě pojistné události zapláčete nad výdělkem.

Co všechno kryje životní pojištění?

Životní pojištění by mělo krýt rizika spojená se smrtí. Zvažte, jestli si nesjednáte i další připojištění jako je například úraz včetně trvalých následků, závažných onemocnění, případně plná invalidita. Řada pojišťoven nabízí slevy při sjednání připojištění v rámci vaší smlouvy životního pojištění.

Na čím delší dobu si sjednáte pojištění, tím si víc můžete „našetřit“, i když spoření by nemělo být hlavním důvodem, proč si tento pojistný produkt sjednáváte.

Čemu se při sjednávání pojištění raději vyhnout

Rozhodně se vyhněte sjednávání životního pojištění dítěti. Na dítěti nejste finančně závislý. Pojistku nastavte opačně, v případě vašeho úmrtí bude vašemu dítěti vyplaceno pojistné. Rovněž si nesjednávejte pojištění kvůli spořicí složce. Řada životních pojistek obsahuje jak rizikovou, tak i spořicí složku. Jenže spořit anebo investovat můžete klidně i bez životního pojištění.

Případné zrušení životního pojištění vás může přijít draho. Proto jeho sjednání nepodceňujte a porovnejte pečlivě jeho veškeré faktory.

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.