reklama

Pojistnými podvody k bezpracným penězům

redakce dne 20. 10. 2011 - 00:00

Bez práce nejsou koláče, říkávali již naši předci. Do dnešních dnů se toto přísloví trochu změnilo. I bez práce mohou být koláče. Zvláště z takových činností, u kterých je hranice mezi trestným činem a naivitou opravdu tenká. Řeč je o pojistných podvodech, které se začínají rozmáhat.

Na tomto místě chceme sdělit, že nechceme nikoho nabádat k pojistnému podvodu. I jen napomáhání k němu či jeho samotná příprava je trestná. Odnětí svobody může pachateli nebo pachatelům vynést až pětiletý trest odnětí svobody nebo peněžitou pokutu. U zvlášť velkých škod si pachatel koleduje o pěti až desetiletý trest. Jestliže plánujete pojistný podvod třeba se svou manželkou nebo partnerem, bude na vás soud přihlížet jako na organizovanou skupinu. Člen organizované skupiny může dostat trest od dvou až po osm let nepodmíněně.

Z výroční zprávy České asociace pojišťoven vyplývá, že v loňském roce se oproti roku 2009 zvýšil jen počet podezřelých pojistných podvodů o téměř 80 procent v rámci životního pojištění. Kdyby podvodům včas nezabránili samotné pojišťovny, mohli by podvodníci získat 47 milionů korun. Čtěte také: Základní pojmy životního pojištění

Triky fotbalistů TJ Slavoj Houslice

Mezi nejčastější podvodné pojistné události patřilo uzavírání smluv na úrazové pojištění s více pojišťovnami a poté uplatňování pojistného. Podobným „trikem“ chtěl amatérský fotbalista získat nějaké peníze navíc. Po své pojišťovně požadoval odškodnění ve výši 80 tisíc korun za zhmoždění patní kosti. Zranění se mu přitom stalo při jeho oblíbené hře. Jenže jak zjistili likvidátoři pojistné události, fotbalista se v době léčení proháněl po hřišti. V jednom ze zápasů dokonce střelil soupeři branku. Kontrola najatým revizním lékařem ukázala, že hráč nikdy nic s patní kostí neměl. Tento typ pojistného podvodu, který může vymyslet leda tak hráč na úrovni TJ Slavoj Houslice, je v Česku poměrně rozšířený.

Pro výše uvedeného hráče bude mít vše soudní dohru, odkud může odejít s až pětiletým trestem. Spíše však dostane podmínku. Lékař, který ho ošetřoval a doložil, že hráč měl skutečně naštípnutou patní kost, může pověsit svou praxi na hřebík. Soud mu může odebrat diplom.

Co mají pojistné podvody společného?

Pojistné podvody mají společného jmenovatele. Tím je do určité míry naivita samotných aktérů pojistných událostí. Myšlenka, že pojišťovna jen slepě plní na základě předložených vyplněných formulářů, je bláhová. Pojišťovny sice každou pojistnou událost detailně neprošetřují, ale na základě automatizovaných procesů dokáží mezi nahlášenými pojistnými událostmi najít takovou, která se něčím vymyká. Tu poté následně prošetří. Občas pojišťovny odmítnout plnit na základě šetření Policie ČR. Ostatně případ nevěrného rybáře je toho názorným příkladem. Čtěte také: Co mají hospody a pojišťovny společného? Podnapilé klienty

Ukradené auto možná ukončí manželství

V létě letošního roku oznámil muž na tísňovou linku, že mu bylo odcizeno osobní vozidlo. Stalo se tak v době, kdy rybařil. Rybářův oblíbený rybník se nacházel nedaleko jeho bydliště. Krátce poté oznámil poškozený krádež automobilu i své pojišťovně. Policie se začala případem zabývat, avšak zjistila, že krádež se stala již o den dříve. Navíc o sto kilometrů dál. Jakmile sklapla klec, rybář se přiznal, že o auto přišel již předchozího dne, kdy se věnoval své milence. Celý příběh si vymyslel hlavně kvůli tomu, aby nemusel nic vysvětlovat manželce. Pojišťovna na základě takto zjištěných okolností odmítla výplatu pojistného plnění. Vášnivý rybář tak skončil bez auta, bez pojistky a možná i bez manželky.

Trochu dražší pojistka

Někteří podvodníci však myslí i dopředu. Zatímco rybář musel po krádeži auta z nedostatku času improvizovat, vše si naopak důkladně rozmyslel vlastník zemědělského objektu, když nahlásil pojišťovně pojistnou událost. Problém nastal v okamžiku, když pojišťovna zjistila, že ve východních Čechách, kde se pojistná událost stala, se v posledním roce vyskytlo několik škod velkého rozsahu na nemovitostech. Ty navíc byly účelově pojišťovány. Vlastník vyhořelého objektu tak realitu koupil v prosinci minulého roku za 400 tisíc korun a v lednu 2011 ji pojistil na částku 30 milionů korun.

Detektivové pojišťovny zjistili, že vlastník nemovitosti záměrně nenahlásil skutečný stav koupené nemovitosti. Uvedl tak pojišťovnu v omyl tím, že do pojistné smlouvy uvedl vyšší hodnotu nemovitosti. Skutečné pojistné plnění bylo vypočteno na sumu sto tisíc korun. Čtěte také: Pojistné podvody: Čemu se při nekalostech raději vyhnout