reklama

Pojištění

redakce dne 06. 08. 2010 - 21:13

Pojištění patří mezi lidmi k nejvíce kontroverzním tématům v oblasti osobních a rodinných financí. Samo o sobě jsou některé produkty pojištění natolik složité, že jim zkrátka lidé nerozumějí. A právě z této neznalosti vesměs pramení nedůvěra.

Životní pojištění

Životní pojištění má chránit člověka před nenadálou životní situací. Kromě smrti může jít o různé úrazy nebo onemocnění, které mohou způsobit smrt anebo invaliditu. Životní pojištění tak chrání toho, kdo si ho sjedná, ale i pozůstalé.

Penzijní připojištění

Pro zabezpečení na stáří bylo vyvinuto penzijní připojištění. Kombinací vkladů střadatele, příspěvků zaměstnavatele, státní podpory a úročení jde o jeden z nejrozporuplnějších produktů u nás. Prohlédněte si detaily penzijního připojištění

Úrazové pojištění

Pro překlenutí doby, kdy se člověk zotavuje z úrazu slouží úrazové pojištění. Úrazové pojištění nahrazuje člověku výpadek v příjmu, kdy nemůže pracovat nebo vykonávat jinou výdělečnou činnost.

Cestovní pojištění

Při jakémkoliv vycestování do zahraničí je vhodné si zřídit cestovní pojištění. Do určité míry se lze spolehnout na zdravotní pojištění plynoucí z držení EHICu, ale pro zajištění skutečných rizik je vhodné mít smlouvu o cestovním pojištění.

Pojištění domácnosti a nemovitosti

Domácnost a nemovitosti si mohou lidé nechat pojistit. Průměrná pojistná částka na byt nebo dům se pohybuje v jednotkách tisíc korun. Pojistka může krýt například jen vybavení nebo stavbu anebo obojí.

Pojištění aut

Pojištění aut zahrnuje povinné ručení a havarijní pojištění. Pojištění aut, ale i dalších motorových prostředků se týká však, kteří vozidlo vlastní anebo provozují.

Pojištění právní ochrany

Pojištění právní ochrany kryje náklady spojené s vedením soudního sporu. Pojištěný má rovněž nárok na proplacení soudních nákladů, jako jsou například služby právníka.

Soukromé zdravotní pojištění

soukromé zdravotní pojištění slouží lidem pro snazší finanční překonání doby jejich nemoci. Hodí se často pro osoby samostatně výdělečně činné anebo pro ty, u kterých by výpadek příjmu měl například za následek problémy se splácením hypotéky.

Pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti kryje škody, které člověk způsobí ve své životě. Nejčastěji jde o škody při výkonu zaměstnání, ale také například při trávení volného času nebo při sportu.