reklama

Pět tipů na úspory

redakce dne 05. 12. 2011 - 00:00

Plánujete novoroční předsevzetí, že budete šetřit? Nedávejte si ho na Silvestra, ale už nyní. Představíme vám pět osvědčených tipů, jak spořit a skutečně něco málo ušetřit.

Nechtěli jsme to uvádět v perexu, ale níže uvedené tipy na úspory jsou radikální a pro slabé povahy vysoce drastické. V některých případech mohou ovlivnit váš sociální život. Jestliže jste však orientováni na výnosy, pomohou vám ve vašem rozpočtu najít lichá místa. Čtěte také: Úspory desetkrát jinak

Na prvním místě zapomeňte, že byste si každý den odložili něco malého stranou. Vy si odložíte stranou celý váš plat. Máte-li peníze na osobním účtu, přesuňte je na spořicí účet. Zpětné přesuny peněz ze spořicího účtu na osobní účet provádějte jen v nejnutnějších případech. Nemusíte si koupit hned to první, co někde uvidíte.

Používejte spořicí účet

Jakmile vám přijde na účet výplata, okamžitě si ji přesuňte na spořicí účet. Ten má většinou tu dobrou vlastnost, že je navázán na běžné konto, takže peníze máte v přijatelné rychlosti zpět k dispozici. Tímto způsobem můžete během několika málo let naspořit zajímavou sumu peněz.

Jedna z našich čtenářek se nám e-mailem pochlubila, že po roce spoření tímto způsobem si ze svého lehce podprůměrného platu našetřila sto tisíc korun. V létě 2010, kdy náš server začínal, se nás prostřednictvím e-mailové pošty zeptala, jak nejefektivněji naspořit co nejvíce peněz. Výše uvedená rada funguje. Ostatně i my v redakci se podle ní často řídíme. Čtěte také: Jak na spoření

Zapomeňte na šatník

Druhá rada míří na váš šatník. Jestli každým měsícem nakupujete nějaký nový svršek oblečení, položte si otázku, jak často ho budete nosit. Myslíme si, že tři nebo čtyři outfity plus jeden společenský a jeden na toulky přírodou je dostatečné množství pro člověka majícího příjem mezi průměrnou mzdou a jejím dvojnásobkem. Módní styly mají vesměs jepičí život. Sice se po dvou desetiletích vrátí zpět, ale stohovat v šatníku model po tak dlouhou dobu chce opravdu velkou skříň. Nehledě na to, že je lepší mít nadčasovou oděvní řadu.

Omezte kávičky a piva

Jste-li žena a chodíte-li často s kamarádkami do kaváren na kávu a na něco malého sladkého k zakousnutí, omezte četnost návštěv těchto zařízení. Po kávě a sladkém se vám nepříjemně zaobluje postava, což řada žen řeší návštěvami fitness center. Zde se pak za nemalý peníz potí. Oblá postava má i vliv na to, že vám příliš mužů nebude kupovat drinky. Někdy je méně více. Čtěte také: Vkladní knížky

Jestliže jste muž, nechoďte často do hospody s kamarády. Nic kloudného se stejně nedozvíte a jen vyhazujete peníze. Nehledě na to, že pozdní příchody mají vliv na vaši peněženku i z toho pohledu, že se častěji musíte usmiřovat s partnerkou. Jste-li singles a chodíte často s opačným pohlavím na první rande, omezte placení útrat za potenciální druhou polovičku. Můžete se vymluvit třeba na feminizace a zrovnoprávnění rolí muže a ženy ve společnosti. Do kabátu však milé pomozte, stejně jako na nějaký milý kompliment. Dámu to potěší a vám pusa neupadne.

Nemáte peníze? Nemějte děti

Máte-li opravdu hluboko do kapsy, nepořizujte si děti. Ty vám s největší možnou pravděpodobností vytáhnou z portmonky i ty poslední zbytky peněz, které si v ní schováváte pro strýčka Příhodu. Jedno dítě prý vyjde jeho rodiče na 1,5 milionu korun. Částka je počítaná od narození potomka až po onen radostný okamžik, při kterém opustí rodné hnízdo. Dvě děti znamenají náklady tři miliony korun.

Rada poslední: Investujte

Máte-li nejméně průměrný příjem, vyděláte během svého života něco přes 20 milionů korun. Bedlivě zvažte, kam a komu tyto peníze nasypete. Jestli do bludného kruhu káviček, posiloven a neperspektivních vztahů, anebo třeba do dividendových akcií. Čtěte také: Kolik peněz vyděláte za svůj život?

Investování volných finančních prostředků byste neměli považovat jen za špatný vtip. Nahrává-li vám nízký věk a máte do důchodu deset a více let, jsou pro vás akcie, podílové fondy nebo fondy životního cyklu tím pravým ořechovým. Samozřejmě i další produkty, jako je například penzijní připojištění nebo stavební spoření.

Přinejmenším byste se měli o všechny možnosti náležitě zajímat. Kvalitních zdrojů je dostatek. Mezi ně patří i finanční server investia.cz, na kterém se právě nacházíte. Dobrým základem je i kniha „Spořit nebo investovat?“, kterou si můžete koupit v našem internetovém knihkupectví.