reklama

Pět rad pro zájemce o investování do podílových fondů

Josef Švejda dne 31. 08. 2010 - 08:00

Investování do otevřených podílových fondů je relativně snadné. Stačí si vybrat fond, zadat trvalý příkaz ve své bance a nechávat posílat peníze. Avšak i zdánlivě jednoduché věci se mohou u nezkušeného investora projevit jako nepřekonatelné.

Posílat peníze investiční společnosti zvládne každý. Každý začínající investor by však měl zvážit pět možných komplikací, které ho při investování mohou potkat.

1. Špatný výběr podílových fondů

Informací o podílových fondech je hodně. Abyste se vyvarovali případnému zklamání, je nutné se seznámit s druhy podílových fondů. Je velkým rozdílem investovat do dluhopisového fondu a očekávat výnosy jako u akciových podílových fondů.

Se špatným výběrem podílových fondů souvisí i jejich namíchání. Například investice do akciových fondů, které nakupují akcie společností podnikající ve střední a východní Evropě můžete pokrýt prostřednictvím jednoho fondu jedné investiční společnosti. Nemusíte tak mít fondy dva od dvou různých investičních společností. Výsledek je totiž stejný.

Portfolio manažeři, kteří se starají o své fondy, nakupují většinou jen kvalitní akcie a rizikových firem si nevšímají. Pokud se však jedná o rizikový fond, je situace jiná. Měli bysta však vědět, že standardní podílový fond, investující třeba do dluhopisů nebo akcií, nakupuje jen kvalitní podkladová aktiva. Důležitou součástí je prostudování si prospektu fondu, ve kterém se dočtete, na co se fond zaměřuje a z čeho se skládá jeho portfolio. Čtěte více: Jaké podílové fondy jsou vhodné pro pravidelné a dlouhodobé investice

2. Špatné zvolení investované částky

Chybou investora se jeví i špatné anebo nevhodně zvolené částky investované do podílových fondů. Řada lidí si myslí, že když pošle pětistovku, jsou velkými investory. Rozhodující je, jestli vás investovaná částka příliš neomezuje. Mnoho lidí investuje podle svých příjmů a stanoví si například pět procent své měsíční čisté mzdy pro investování. Ještě předtím, než začnete investovat, měli byste si našetřit finanční rezervu v ekvivalentu několika měsíčních platů. To pro případ, že byste se dostali do svízelné finanční situace (například ztráta zaměstnání, nemoc, nečekaný větší výdaj) a byli byste nuceni své peníze z investic vybírat.

3. Prodeje v nejnevhodnější okamžik

Mnoho investorů nemá ujasněnou investiční strategii. V okamžiku, kdy jsou trhy na dně, prodávají a když jsou na svém vrcholu naopak hromadně nakupují v domnění, že trh ještě poroste. Začátek investování se těžko odhaduje, avšak prodej se dá jednoduše ošetřit. Pokud byste prodávali podílové listy fondů, ve kterých máte peníze, snažte se, abyste na prodejích vydělali, případně příliš neprodělali.

Jednoduchým, avšak pro řadu lidí i časově náročným nástrojem, je dělat si statistiku kdy jste čeho kolik nakoupili. V praxi to znamená, že si povedete poznámky o vašich nákupech a to z hlediska objemu kupovaných podílových listů, tak i investovaných částek. Pokud se rozhodnete pro prodej, můžete nahlédnout do svých poznámek a zjistit, jestli se cena blíží alespoň ceně při pořízení. Čtěte více: Jak a proč (ne)investovat do nemovitostí

Pokud překonáte počáteční paniku, měli byste při poklesech nakupovat. Nemusíte ani upravovat investovanou částku. Pokud jsou trhy dole, znamená to, že za stejné peníze získáte víc. Jestliže vám riziko nedělá dobře, můžete dočasně zrušit trvalé příkazy a nic nenakupovat. Peníze můžete přesměrovat třeba na spořicí účet. Měli byste se však vyvarovat prodejům svého investičního majetku. Jak se zpívá ve známé Werichovské písničce, jednou jste nahoře, jednou dole. To samé platí i o finančních trzích.

4. Poplatky spojené s investováním

Investiční společnosti vybírají poplatky. Ty se dělí do několika skupin. můžete platit z každé investované částky nebo z ročního vedení fondu. Je vhodné s poplatky počítat. Pokud si fond z každé investice vezme dvě procenta, je vhodné posílat takovou částku, která s tímto poplatkem počítá.

Příklad: Měsíční investice do akciového podílového fondu je 500 korun. Fond si z této částky ukrojí dvě procent, což je 10 Kč. Aby vaše investice byla přesně 500 korun a ne méně, musíte fondu poslat alespoň 511 korun. Ona pomyslná jedna koruna operuje s tím, že fond si ukrojí poplatek z každé částky, kterou mu pošlete. Osobně při investování 500 korun posílám do fondu 525 Kč. Tím se vyhnu i případnému „riziku“, že otevřený podílový fond mírně zdraží a já si toho včas nevšimnu. Kontroluji výši poplatků zhruba jednou za měsíc.

5. Záměna spoření a investování

Lidé si častou pletou investování se spořením. U investování se nechá zlákat vyšším výnosem, než je tomu u spoření. V okamžiku, kdy jim poklesne hodnota jejich investičního portfolia se diví, že kromě absence výnosu jim klesla i jistina. To se u spoření stát nemůže.

Investování je rizikové pro investovanou celou částku. Váš vklad se v čase průběžně mění a nikdo vám nedá jistotu, že si uchová svou hodnotu. Navíc investice do podílových fondů nejsou nijak pojištěny, jako je tomu u vkladů.

Avšak ani kvůli tomuto riziku, byste neměli investování zatracovat. Hlavní roli hraje zejména základní znalost fungování podílových fondů a ekonomiky.

Praktické informace o podílových fondech

Další informace o podílových fondech získáte v tématické sekci Otevřené podílové fondy, které jsou určeny pro malé investory, jenž chtějí kolektivně investovat. Podívejte se na přehled investičních společností, které nabízejí otevřené podílové fondy.