reklama

Pět nejčastějších chyb bankovních klientů

redakce dne 12. 02. 2013 - 00:00

Sestavili jsme seznam pěti nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí klienti bank a družstevních záložen.
 

Na základě pozorování spotřebitelského chování bankovních klientů jsme sestavili pětici největších chyb, které z finančního hlediska zbytečně zatěžují osobní či rodinné finance. Čtěte také: Pět chyb bankovních klientů (2. díl)

Řešení je přitom snadné. Stačí použít zdravý selský rozum a propočítat si případné alternativy. Poté vybrat tu, která je nejlevnější, respektive má takové podmínky, jenž pro nás nejsou drakonické.

Některé chyby jsou do nebe volající a měli byste je ze svého jednání co nejrychleji vypustit. Jiné nejsou tak okaté a jejich odstranění může být mnohdy těžší, než se na první pohled zdá.

PIN napsaný na platební kartě

Největší chybou, která pro nás může znamenat doslova vyluxování peněz z běžného účtu, je PIN napsaný na platební kartě. Modifikací tohoto jevu je papírek s PINem a jeho uložení v peněžence, ve které nosíme kromě peněz a dokladů ještě platební karty.

Platební karty jsou také peníze, jen v jiné formě. Není příliš vhodné mít vše na jednom místě. Je to sice praktické, ale v okamžiku ztráty peněženky přicházíme jak o peníze, tak o identitu.

Výběry z bankomatů

U platebních karet ještě zůstaneme. Ve společnosti je rozšířen nešvar, kdy na jednom místě vybereme peníze z bankomatu, abychom je vzápětí utratily v obchodě, kde je možné nákupy hradit kartou. Připomíná to pomyslné nošení dříví do lesa.

Zbytečného chování se dopouštějí i ti, kteří vybírají z bankomatů často malé sumy peněz. Určitou variací jsou výběry v cizích bankách, které jsou zpoplatněny v řádech desítek korun.

Držení peněz na osobním účtu

Máte na osobním účtu vysokou sumu peněz? Pokud ano, proč? V České republice přitom není banka, která by zůstatek na běžném účtu úročila více než jedním procentem. Proto je zbytečné držet finanční prostředky na kontu, které slouží jen pro příjem výplaty a hrazení výdajů na život. Pro odložení mnohdy celoživotních úspor slouží depozitní produkty.

Všechny peníze na jednom místě

Dalším nešvarem jsou peníze uložené na jednom místě. V tom úplně nejhorším případě máte celoživotní úspory uložené na osobním kontu. Druhou možností jsou peníze uložené například na spořicím účtu nebo termínovaném vkladu.

Máte-li silný vztah k jedné bance či družstevní záložně, dejte si pozor, ať nemáte v depozitech vyšší sumu než je ekvivalent sto tisíc euro podle aktuálního kurzu. Jestliže by se banka dostala do potíží, cokoliv nad oněch 100 tisíc euro byste už nemuseli vidět.

Veškeré vaše finanční prostředky byste neměli vázat jen v jednom typu finančního produktu. I v tomto případě má smysl diverzifikace. Jste-li dříve narození, budete si jistě chtít udržet dostatečnou rezervu na stáří. Pokud jste mladší a do důchodu máte nejméně dvě desetiletí, můžete uvažovat o dynamičtější diverzifikaci. Ta by měla zahrnovat investice do podílových fondů, dluhopisů nebo přímo do akcií.

Neschopnost a neochota změnit banku

Posledním bodem této první pětky nejčastějších chyb při správě peněz je strach ze změny banky. Přitom změna banky je jednodušší než kdy dříve.

Prostřednictvím existence Kodexu mobility klientů je výměna bankovního domu za jiný snadná. Stačí si jen spočítat případné bankovní poplatky a poté migrovat. Češi jsou však silně konzervativní a měnit banku je pro ně často hříchem a nepřekonatelným problémem.