reklama

„Penzijku“ zvoní umíráček. Máte poslední měsíc na jeho sjednání

redakce dne 02. 11. 2012 - 00:00

Letošní listopad je posledním měsícem, ve kterém si můžete sjednat penzijní připojištění. Máte poslední šance vše napravit.
 

I přes možné zpoždění důchodové reformy o jeden rok neuškodí, zařídit si penzijní připojištění ještě letos. Respektive do konce listopadu 2012. Poté možnost sjednání tohoto zajímavého finančního produktu skončí.

Proč mít penzijní připojištění

Penzijní připojištění je první známkou toho, že se o svou penzi zajímáte. Řada lidí, kteří si tento produkt sjednají, však hrubě podceňují jeho význam a spoří si měsíčně příliš nízkou částku. Navíc se produktově fixují pouze na „penzijko“, které má nejvyšší význam pro lidi, kteří jsou starší 50 let. Penzijní připojištění je však vhodné i pro lidi mladší. Ti nesmějí zapomínat, že spokojená penze závisí na finančním plánu a penzijní připojištění je jedním z možných pilířů.

Stávající penzijní připojištění se po 1. lednu příštího roku „zakonzervuje“ a každý, kdo si ho sjedná, bude moci využívat následujících výhod. Naopak ti, kteří si penzijní připojištění nesjednají anebo si kdykoliv po Novém roce 2013 sjednají doplňkové penzijní spoření, o popisované výhody přijdou. Nejde přitom o nějaké „detaily“. Vyšší státní podpora je platná pro oba produkty, jak pro aktuální penzijní připojištění, tak pro jeho nástupce.

Vyšší státní podpora

Největším kladem založení „penzijního spoření“ ve verzi 2012 anebo 2013 je získání státní podpory. Ta se od ledna 2013 zvyšuje. Spolu s ní roste i minimální možná částka, na kterou lze státní příspěvek získat. Abyste na podporu v rozmezí 90 až 230 korun dosáhli, musíte měsíčně odložit od 300 do 1000 korun.

Jistota kladného výnosu

Penzijní fondy mají ze zákona o penzijním připojištění uloženou povinnost zhodnocovat vklady účastníků. Každoročně musí připsat výnos vyšší než je 0,001 procenta. Respektive jakýkoliv výnos vyšší než nula. Z dosavadních výsledků některé penzijní fondy dokáží připsat o něco vyšší výnos, než je aktuální míra inflace. Zhodnocení většiny fondů se nejčastěji pohybuje od nuly do inflace.

V roce 2011 činila inflace 1,9 procenta. Nejvyšší výnos připsal Allianz penzijní fond a to 2,69 procenta. Vklady účastníků nejméně naopak zhodnotil Generali penzijní fond a to 0,3 procenta.

Výsluha po 15 letech

Po 15 letech spoření v rámci penzijního připojištění můžete vybrat až polovinu naspořených finančních prostředků. Jestliže si penzijní připojištění sjednáte například v 18 letech, do řádného odchodu do penze tak můžete provést až tři výběry. Pokud budete odkládat dostatečně velkou sumu, můžete si na výsluhách přijít na zajímavé peníze. Ty navíc můžete dále zhodnocovat třeba investicemi do akcií nebo do otevřených podílových fondů.

Odbytné po 12 měsících

Ne příliš velká konkurenční výhoda oproti budoucímu doplňkovému penzijnímu spoření (DPS) je odbytné. Z penzijního připojištění máte možnost získat své peníze po 12 měsících spoření a produkt tak ukončit. Odbytné z DPS bude možné až po 24 měsících. Odbytné znamená vrácení připsaných podpor státu.

Založit můžete letos, zrušit kdykoliv poté

Váháte-li nad sjednáním penzijního připojištění, vězte, že si ho můžete založit do konce letošního listopadu. Poté bude jeho prodej ukončen. Nabízí se tak otázka, že „penzijko“ můžete založit letos, a kdykoliv poté ho zrušit. Založení je bezplatné.