reklama

Jak na peníze bokem II.: Malé podnikání

redakce dne 26. 07. 2013 - 01:00

Pro přivýdělek peněz bokem je vhodné podnikání. Nemusí jít zrovna o podnikatelský projekt s milionovými zisky. Stačí malé podnikání.
 

V tuzemsku je zhruba milion živnostníků, kteří podnikají. Můžete se věnovat čemukoliv. Kvůli podnikání nemusíte ani opouštět vaše současné zaměstnání. To za předpokladu, že nejste vůči vašemu zaměstnavateli v konkurenčním vztahu. Avšak ani poté není vše ztraceno, třeba vám zaměstnavatel povolí dělat věci bokem. Vy tak nebudete muset rušit podnikání anebo opouštět dobré bydlo. Čtěte také: Jak na peníze bokem

Jak na malé podnikání v roce 2013

Jak vypadá malá firma nebo živnost v roce 2013? Budete-li veškerou svou podnikatelskou činnost vyvíjet na základě živnostenského listu nebo na základě jiné evidence (třeba uměleckou, novinářskou či zemědělskou činnost), bude pro vás rozhodující, kolik času byznysu věnujete.

Redakci finančního serveru investia.cz jsou známy případy, kdy si partnerská dvojice, která spolu dlouhodobě žije, spustila internetový obchod nebo kdy osoba značně pracovně vytížená ve volném čase staví psí boudy a klece pro chov japonských křepelek na zakázku.

Kladem živnostničení je i to, že nemusíte vést účetnictví, stačí přehled faktur, pokladní deník a náklady si stanovovat na základě paušálu. Předností podnikání z domu je i časová a prostorová nenáročnost. Již uvedený stavitel klecí pro křepelky a psích bud vše provozuje v garáži. Zmíněná dvojice vyčlenila ve svém bytě jednu skříň jako sklad a archiv dokumentů zároveň. V obou případech si všichni zainteresovaní přijdou ročně na příjem přesahující sto tisíc korun. Týdně podnikání věnují zhruba deset hodin a podnikání je pro ně zároveň koníčkem.

Bariéry vstupu na trh a kapitál

Pro malé podnikání jsou charakteristické dvě „překážky“, které musíte překonat. Jednou z nich je bariéru vstupu na trh a druhá pak kapitál. Čím složitěji budete svou firmičku spouštět, neboť bude existovat celá řada překážek (třeba různá povolení, znalosti, vybavení, know-how, prostorové požadavky), tím hůře pro vás. Současně s tím roste i potřeba financování. Byla by škoda, kdybyste si budovali byznys s vysokou kapitálovou náročností a zároveň pracovali na plný úvazek někde jinde. V takovémto případě by šlo o zmařenou investici.

Pro internetový obchod v režimu nákup zboží od velkoobchodu a jeho následný prodej koncovým zákazníkům jsou minimální bariéry vstupu na trh. E-shop v tomto duchu si může postavit každý, kdo získá živnostenský list na specializovaný maloobchod a dokáže si na internetu vybrat takové řešení pro e-komerci, na které následně rozběhne obchodní aplikaci. Časový vstup je otázkou několika dnů, požadavky na kapitál nejčastěji činí od jednotek do desítek tisíc korun. Ve výjimečných případech musíte pořídit skladové zásoby v šestimístných sumách.

Naopak u stavitele domečků pro psy a klecí pro křepelky je nutné mít dílnu vybavenou potřebným vybavením, dále pak mít kde skladovat materiál a hotové výrobky. I když je vše kusová zakázková výroba, je vhodné mít materiál na několik kusů skladem.

Podnikatelský plán je nutností

Před každým podnikáním si vytvořte podnikatelský záměr. V něm si shrňte základní informace o oboru, ve kterém chcete působit, porovnejte konkurenci a spočítejte náklady. Nemusíte psát žádné dlouhé statě. Stačí praktické info o trhu a konkurenci. Rovněž předpokládejte s variantou, že se váš byznys chytne a vy budete stát před otázkou, jestli podnikat na plný úvazek, anebo jen ve volném čase. S tím souvisí i nutnost dalšího financování. Disponovat dostatečně velkým finančním polštářem není na škodu.

A pokud v malém podnikání neuspějete? Nevěšte hlavu, spočítejte ztráty, vyhodnoťte úspěchy a naplánujte nový byznys.