reklama

Oblíbený home office: Pracovat z domu chtějí tři Češi ze čtyř

redakce dne 02. 09. 2013 - 01:00

Zaměstnavatelé mají velké rezervy v nabídce benefitů a pracovních výhod pro své zaměstnance. Home office je jednou z nich.
 

Průzkum proběhl v dubnu letošního roku v režii výzkumné agentury Data Collect podle zadání společnosti KPMG Česká republika. Agentura se ve výzkumu zaměřila na on-line sběr dat od 300 zaměstnanců v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání výše příjmů a kraje.

Hojně preferovaný home office

Češi nejvíce touží po práci z domova. Aktuálně tak pracuje pouze 12 procent zaměstnanců, přičemž by tuto formu zaměstnání uvítalo 76 procent pracovníků. Pro zaměstnavatele má tento způsob práce výhodu i v úspoře nákladů za pracovní místo. Se zavedením tohoto způsobu zaměstnávání je nutné zlepšit dohled nad zaměstnanci, zejména pak nad kontrolou odváděné práce.

Home office aktuálně nabízí 28 procent zaměstnavatelů. Tento benefit je hojně využívaný zvláště u manažerských pozic. V současné době ho využívá každý osmý zaměstnanec. Nejvíce láká práce z domova mladé lidi mezi 18 až 29 lety (88 procent), nejméně pak pracovníky starší 45 let (67 procent).

Alternativní pracovní úvazky

Podle odpovědí zaměstnanců nabízí 61 procent jejich zaměstnavatelů tzv. alternativní pracovní úvazky. Mezi ně patří například práce na zkrácený úvazek, pružná pracovní doba nebo sdílení pracovního místa.

Pružnou pracovní dobu nabízí 41 procent firem. Není příliš těžká na zavedení, neboť náklady údajně zvýší jen nepatrně. Zaměstnavatelé mohou lépe reflektovat objem práce a vychází vstříc zejména firmám, které jsou závislejší na sezónnosti a výkyvech z ní pocházejících.

Naopak sdílení pracovního místa patří v očích zaměstnanců mezi nejméně lákavé možnosti, jak pracovat. Pouze dvě procenta pracovníků by se pro tento typ úvazku rozhodla. Češi jsou v tomto ohledu konzervativní a neradi mění své zvyky.

Alternativní pracovní úvazky připomínají kočkopsa. Necelé tři čtvrtiny respondentů (74 procent) je chce nabízet ženám s dětmi předškolního a školního věku. Nadpoloviční počet dotázaných (54 procent) preferuje seniory a necelá třetina (31 procent) studenty.