reklama

Novodobí nevolníci: Ženatí tatínci s hypotékou

redakce dne 12. 01. 2012 - 00:00

Nejvíce ohroženou skupinou ve společnosti jsou muži ve věku od 30 do 45 let, kteří jsou ženatí a mají anebo očekávají příchod potomka. Jestliže má takovýto „pán“ ještě hypotéku či další jiný velký úvěr, stává se v očích svého zaměstnavatele doslova nevolníkem.

Ne mladí, úspěšní a flexibilní jsou miláčkem zaměstnavatelů. Nejsou to ani čerství absolventi pracující za minimální mzdu, leč bez zkušeností. Dokonce aniž atraktivní vysokonohé blondýny s hlubokým výstřihem netvoří nejpřitažlivější skupinu zaměstnanců. Opravdovým ternem pro řadu šéfů jsou ženatí tatínci s hypotéčním úvěrem. Po nich se dá požadovat opravdu mnoho. Jako benefit nabízejí „tatínci“ odpovídající pracovní zkušenosti. Proti svému nadřízenému nikdy nepůjdou příliš natvrdo, jako to dělají mladší lidé bez závazků. Vydírání zaměstnavatele stylem „buďto půjdu já, když nedostanu o dva tisíce vyšší plat“ se u ženatých otců od rodin těžko dočkáte. Čtěte také: Zaměstnanecké benefity

Pro většinu mužů ve věku od 30 do 50 let je zajištění rodiny první a zároveň nejvyšší prioritou. S tím souvisí i to, že nebudou jankovatět kvůli malichernostem. Raději zatnou zuby a snesou i nějaké to příkoří. Jejich největší motivací je zajistit potomky, manželku a splnit očekávání okolí nad tím, že když si už pořídil rodinu, tak se o ni musí postarat. Mnohdy takovýmto nešťastníkům nepomohou ani jeho blízcí. Hodně nepříjemně může působit lamentování maminky nad tím, že by se měl více snažit. O škodolibém popíchnutí tchyně netřeba mluvit.

Nejen zaměstnavatelé je mají rádi

Zaměstnavatelé mají ženaté tatínky s hypotékou opravdu rádi. Dokonce je mnohdy preferují i nad jinými, vhodnějšími adepty. Výhodou takového „tatínka“ je zejména jeho ochota snášet rozmary svého šéfa. Ten navíc moc dobře ví, že zaměstnanci-tatínkovi zkrátka nic jiného nezbývá. Čtěte také: Muži dostávají za stejnou práci až o čtvrtinu více než ženy

Zaměstnavatelé, ale také personalisté o tom příliš nemluví, ale získat do firmy několik podobných tatínků většinou znamená, že mají již dopředu zajištěnu dobrou produktivitu práce. Již dopředu tak šéfové vědí, že od „tatínků“ nemohou očekávat žádné nepředloženosti. Žádné hromadné výpovědi z firmy, žádné prudké výpady na adresu vedení společnosti.

Z jinak sebevědomých a svobodných mužů se tak stávají nevolníci. A jak jsme si uvedli výše, stačí k tomu opravdu málo. Stačí být odpovědný vůči společnosti, pořídit si partnerku a jedno či více dětí. V případě nepříznivé konstelace v zaměstnání je nový nevolník na světě, aniž by to sám chtěl. Čtěte také: Jak je to s pracovní flexibilitou a mobilitou zaměstnanců?