reklama

Nové „penzijko“ přináší zajímavé výhody

redakce dne 21. 01. 2013 - 00:00

Zajímavým investičním produktem s největším potenciálem se stává doplňkové penzijní spoření.
 

Zatím málo výrazný nástupce penzijního připojištění – doplňkové penzijní spoření nabízí celou řadu „novinek“, které z něho dělají nejlepší možnou konzervativní investici.

Nízké poplatky jako základ úspěchu

Základem úspěchu jsou nízké poplatky, které si mohou penzijní společnosti účtovat za správu fondů. Ročně vybírané poplatky se pohybují od 0,3 do 0,6 procenta. Vstupní poplatky nejsou žádné. Oproti investičním společnostem, které nabízejí podílové fondy, mají penzijní společnosti z pohledu výše poplatků zatím málo jasnou, ale konkurenční výhodu. Nevýhodou jsou investiční strategie, které si mohou účastníci doplňkového penzijního spoření volit a libovolně měnit podle svého uvážení.

Investiční strategie penzijních společností

Penzijní společnosti musí vytvářet čtyři typy investičních strategií. Nejvíce konzervativní investiční strategie jsou státní dluhopisy, přes konzervativní a vyvážené strategie, až po dynamickou strategii.

Již nyní lze očekávat, že vyvážené a dynamické strategie budou od podílových fondů odlišné výběrem aktiv. Portfoliomanažeři penzijních společností budou omezeni výši poplatků, které jsou v případě dynamických strategií velice nízké. Zato u strategie státních dluhopisů a konzervativní strategie můžeme předpokládat vyšší výnosy, než je tomu u podobně orientovaných podílových fondů. V praxi nebudou dynamické strategie penzijních společností konkurenceschopné vůči stejné strategii podílových fondů, které mají několikanásobně vyšší poplatky a tím si mohou zaplatit lepší servis spojený s obsluhou fondů.

Benefity od státu a zaměstnavatelů

Stejně jako u penzijního připojištění, tak i u doplňkového penzijního spoření může účastník ročně získat od státu až 4560 korun. Částka je složená ze státního příspěvku, který se vyplácí na úložky od 300 do 1000 korun, minimální možný příspěvek je 90 korun, nejvyšší pak 230 korun. Pro získání 2760 Kč je nutné vložit alespoň 12 tisíc korun.

Druhým nástrojem, kterým získá účastník 1800 korun ročně navíc, je možnost snížení daňového základu až o 12 000 Kč.

Třetí možností, jak získat další peníze, je využít dobré vůle zaměstnavatelů, kteří mohou na penzijní spoření přispívat. Nejčastěji jde o sumu 12 tisíc korun. Zaměstnavatel může přispět i menší nebo vyšší částkou. Sumy nad 12 000 korun jsou spíše výjimkou.

Vyšší a kolísavější výnosy

Výběrem investiční strategie může účastník ovlivnit výnosy. U doplňkového penzijního spoření přestává platit zákonem dané pravidlo, že zhodnocení musí být kladné, byť by činilo 0,1 procenta. Negativní stránkou jsou volatilnější výnosy, které mohou snížit jistinu pod úroveň vkladů a státních příspěvků.