reklama

Nezávislé nebo jednobarevné poradenství?

redakce dne 29. 05. 2012 - 01:00

Vyberete si poradce z finančně-poradenské společnosti anebo dáte přednost poradci z jedné finanční instituce?
 

Finanční poradenství, ale také jeho dílčí činnosti, mezi které patří například pojišťovnictví, hypoteční úvěry, investice anebo dluhové poradenství lze vykonávat jako osoba vázána na finančně-poradenskou společnost, či přímo za konkrétní finanční instituci nebo finanční skupinu. Práce poradců a zprostředkovatelů všech typů spolupráce se svými chlebodárci má své výhody a nevýhody.

Odbornost poradce

Na prvním místě stojí odbornost poradce. Ve finančnictví a bankovnictví platí, že více než odborné znalosti musí být poradce více obchodníkem než odborníkem. Klientům nabízí taková řešení, které splní jejich požadavky. Být více obchodníkem ve finanční sféře ale neznamená, že jde o bouchače, který myslí jen na své blaho a sjednává svým ovečkám jen takové produkty, ze kterých má nejvyšší provizi.

Odbornost poradce nejsnáze zjistíte porovnáním návrhů vypracovaných od několika různých poradců. Pokud si takovýto průzkum dopřát nemůžete, doporučujeme vše zkonzultovat s osobou, které po finanční stránce důvěřujete. Případně se můžete podívat na některý z renomovaných finančních serverů, mezi které patří i investia.cz, na jejíchž stránkách se právě nacházíte.

Produktová pestrost

Neméně důležitým mezníkem při hledání nejvhodnějších řešení vaší finanční situace je i produktová pestrost, kterou jednotliví aktéři na tomto poli nabízejí. Na první pohled se může zdát, že dobrou službu získá takový klient, o kterého pečuje finanční poradce z velké finančně poradenské společnosti. Podobnou kvalitu však může odvést i poradce pojišťovny.

Šíře produktové nabídky je u finančně-poradenských společností daná zejména tím, že prodávají více shodných produktů od více producentů. Pokud bychom zůstali u příkladu v pojišťovnictví, tak dobrou službu může provést poradce, který vám z nabídky několika pojišťoven vybere takové pojištění, které bude odpovídat jak cenou za rozsah pojistné ochrany, tak i případně následného pojistného plnění.

U pojištění je důležité nastavení a v průběhu jeho trvání i průběžná optimalizace.

Shodnou službu však může poskytnout i poradce zastupující konkrétní pojišťovnu. V poradenství na produktech až tak příliš nezávisí, jako na službách konkrétního poradce. Právě jeho odbornost může i z méně atraktivního produktu učinit přijatelné řešení. Nutno zmínit, že ze špatně navrženého produktu samotnou finanční institucí dobrý neuděláte.

Odbornost a produkty

Pokud budete mít štěstí na skutečného finančního odborníka, určitě bude lepší, když bude pracovat pro finančně-poradenskou společnost, než pro konkrétní firmu. Vy tak získáte nejlepší možné řešení na trhu.

Trendem v současné době je konsolidovat dosud jednostranně zaměřené externí sítě. Dobře je to vidět na stavebních spořitelnách, které se pomalu transformují z jednobarevných poskytovatelů několika málo produktů na poradenské společnosti, které nabízejí veškeré finanční produkty, které jsou v rámci finanční skupiny do které patří, k dispozici. Tak se z finančních zprostředkovatelů stávají poradci. Kromě stavebního spoření a úvěrů z něj poskytují i další služby jako jsou investice do podílových fondů, sjednávání spotřebitelských úvěrů případně nabízet pojištění.

Na poli finančního poradenství mohou vedle sebe fungovat všechny uvedené prodejní modely. Ne každý klient potřebuje odbavit komplexně. Řada se spokojí s dílčí službou, která mu pomůže vyřešit konkrétní záležitost.