reklama

Než přiletí čáp

redakce dne 29. 01. 2014 - 00:00

Plánování a očekávání potomka je v životě každého páru radostná událost. Nový přírůstek do rodiny zvyšuje odpovědnost jeho rodičů.
 

Máte-li v plánu založení rodiny anebo její další rozšíření, je vhodné se zaměřit na několik dílčích aspektů, které celou záležitost doprovází. Nebudeme se zabývat pochybnostmi páru o tom, jestli zvládnou výchovu potomka a zaměříme se podstatné věci. Nejčastějším dilematem je bydlení, které je následováno finančním zázemím. Rovněž ani uspořádané rodinné vztahy mezi rodiči a sourozenci nejsou na škodu.

Bydlení a peníze

Bydlení a finance jsou pro budoucí zajištění rodiny klíčové. Nejedno rozšíření rodiny si vyžádá úpravu životního prostoru. Je velký rozdíl bydlet ve třech v garsonce anebo v bytě o více místnostech. Přírůstek do rodiny si vyžádá odpovídající bydlení. Do bytu, kam se pohodlně vejdou dva, se už ratolest vejít nemusí. Změnu proto řešte s odpovídajícím předstihem. Není příliš vhodné stěhovat se či přemýšlet o stavebních úpravách na poslední chvíli.

Stejnou péči jako bydlení věnujte i dostatečným finančním rezervám. Jestliže pro jednoho člověka stačí mít k dispozici úspory ve výši tří měsíčních výdajů, v případě potomka je zvyšte alespoň na dvojnásobek. Máte-li kromě juniora i hypotéku nebo jiný větší úvěr, nebraňte se ani rezervám, které vám vystačí na jeden rok. Čtěte také: Co (ne)dělat, když vás vyhodí na hodinu…

Dostatečná výše úspor se hodí především z důvodů případného vynuceného odchodu ze zaměstnání na popud zaměstnavatele. Úspory vám dodají na duševní jistotě. Nemusíte se tak stresovat, když nenajdete v řádu týdnů nové pracovní uplatnění. V tomto bodě platí, že čím více volných peněz, tím delší čas máte na uvedení věcí do původního stavu.

Velmi křehké vztahy

Ani peníze, ani dostatečné bydlení nemusejí být těmi klíčovými parametry pro novou rodinu. Více než finanční zdroje nebo velikost obývané reality jsou důležitější mezilidské vztahy. Nejvyšší hodnotu mají dobré rodinné vztahy. Ideálně pak takové, kdy si lidsky sednou i tcháni a tchyně s vaším protějškem, stejně jako vy s novými švagry a švagrovými. Budoucí potomek tak získá nepokřivené rodinné vztahy a plno strýců, tetiček, bratranců a sestřenic. Čtěte také: Děti, dům, práce aneb Jistá nejistota