reklama

Pět tipů jak neutrácet za zbytečnosti

redakce dne 17. 12. 2012 - 00:00

Pět nejčastějších finančních chyb, které vám vyčerpávají hotovost. Ušetřené peníze můžete spořit nebo investovat.
 

Peníze navíc nemá takřka nikdo. Alespoň si to myslíme. Opak je však pravdou. V běžném hospodaření děláme celou řadu finančních chyb, které nás stojí peníze. Byť ne nějaké horentní sumy, ale když vše spočítáme, na roční bázi už nejde o zrovna malou sumu.

Sportka

Utrácíte-li peníze za sázkové tikety, je načase si udělat malou inventuru. Vyhráli jste někdy něco? A pokud ano, tak kolik to bylo? Ve většině případech vyhazujete za sázení peníze. Občas si vsadit asi neuškodí. Notoričtí sázkaři propadají slepé naději, že se na ně jednou usměje štěstí a vyhrají balík peněz. Ušetřené peníze raději odložte na spořicí účet. Byť by šlo o pár stovek měsíčně.

Pseudostatus

Dalším vírem v osobních či rodinných financích je budování falešného sociálního statusu. V praxi to nejčastěji funguje tak, že si pořídíte věc, kterou nepotřebujete, případně by vám stačila její levnější verze. Často jde o mobilní telefony, nábytek, exkluzivní zahraniční dovolená. Netřeba zmiňovat, že většina těchto nákupů jde na vrub zadlužování.

Bydlení v centru

Velkou dírou do rodinného rozpočtu je nepochybně bydlení. Jestliže za bydlení utrácíte více než 40 procent příjmů, je načase se porozhlédnout po levnějším nájmu. Případně můžete popřemýšlet o snížení hypotečních splátek.

Půjčky a úvěry

Zcela samostatnou kapitolou jsou dluhy. Brát si půjčku na kdejakou hloupost zvládne každý. Do budoucna bude in ten, kdo nemá téměř žádné úvěry. Výjimku představují ti, kteří půjčkou řeší svou bytovou situaci. Větší objem finančních prostředků v úvěrech je rizikové i z toho hlediska, že vám dluhy mohou snadno přerůst přes hlavu. Osobní bankrot může vypadat jako vhodné řešení, ale v praxi jde o živoření na samé hranici únosnosti.

Junk food, nedostatek pohybu a kouření

Stravováním v laciných fast foodech či hospodách nevalné úrovně se vystavujete především zdravotním rizikům. Ty mají za následek snížení úrovně vašeho zdraví a tím pádem i nižší pracovní výkonnost. Nejenže neušetříte kromě času žádné peníze, ale zbytečně ohrožujete své zdraví. V tomto duchu se nese i nedostatek pohybu.

Slabá fyzická kondice, obezita a kouření může mít za následek častou nemocnost, která může vyústit v mnohem závažnější onemocnění. Nehledě na to, že i z hlediska práce můžete počítat spíše s vyhazovem než s povýšením. Ztráta zaměstnání nebo choroba se vás dotkne finančně. Pobírat invalidní důchod nebo dávky v nezaměstnanosti nepatří mezi cesty jak si udržet stávající životní úroveň.