reklama

Několik pravidel správného investora

redakce dne 22. 05. 2012 - 01:00

Správný investor respektuje a dodržuje několik pravidel. Po jejich osvojení je investování o něco bezpečnější.
 

Zásada první zní investujte s chladnou hlavou. Nenechte se balamutit hezkými grafy, ve kterých je zachycena historická výkonnost. Mějte na paměti, že jakmile se do investičních tipů pustí bulvární tisk – v našem případě Blesk nebo Aha, popřípadě obě tiskoviny najednou – je nejvyšší čas přestat s investováním.

Pozor na módní trendy

Jakmile v médiích uvidíte články nebo reportáže o tom, jak se kapitálovým trhům daří, pečlivě zvažte veškeré investice. Jste-li dlouhodobý investor, zvažte, jestli si neuděláte investiční přestávku. Nač kupovat aktiva, která jsou na svých historických maximech a mají tendenci ještě více růst? Čím víc toho nakoupíte v dobách hospodářského boomu, tím více proděláte v okamžiku, kdy se trend přetočí.

Před několika lety se na burze prodávaly akcie společnosti ČEZ za 1400 korun. Nyní jsou ceny akcií na devíti stokorunách.

Pravidel, jak co nejlépe investovat je několik. Stručně jsme je shrnuli do krátkých bodů včetně popisků.

Investujte pravidelně

Pravidelná měsíční investice vám pomůže vydělat na propadech akciových trhů. Vy tak nakupujete levněji. Navíc si zlepšíte vaší investiční disciplínu, která je pro vás, coby dlouhodobého investora důležitá.

Diverzifikujte

Nenakupujte jeden typ investice. Mějte na paměti, že byste váš finanční majetek měli mít rozdělený do několika menších částí. Peníze tak vložte do různých produktů podle investičního horizontu, rizika, výnosnosti a likvidity. Nezapomínejte ani na institucionální diverzifikaci. Své peníze svěřte více finančním skupinám.

Pozor na měnová rizika

Dejte si pozor na měnová rizika, která s sebou přinášejí investice v jiných měnách. Pamatujte, že tak riskujete nadvakrát. Jednou jde o riziko vyplývající ze samotné investice, podruhé pak o kurzový rozdíl, který může „pohřbít“ relativně zajímavý výnos.

Nečasujte trh

Časování trhu znamená, že se pokoušíte nakupovat když jsou kapitálové trhy dole a prodávat, když jsou nahoře. Časování trhu se nedoporučuje ani ostříleným investorům. Trefit dno a vrchol je obtížné.

Mějte více informačních zdrojů

Potřebujete s něčím poradit? Jako první byste měli využít znalosti a zkušenosti těch, kteří vám investici nabízejí. Nevěřte jim však za každou cenu. V případě pochybností (ale i bez nich) si vše raději ověřte. Používejte nejméně dva informační zdroje.

Benchmark

Pro porovnání výkonnosti používejte benchmark dvou a více podobných investic. Jste-li fondový investor, podívejte se, jak si vedou různé investiční společnosti, které investují v rámci jednoho regionu nebo oboru. Historická výkonnost je irelevantní.