reklama

Nejlépe úročené termínované vklady v září 2010

Josef Janda dne 27. 09. 2010 - 08:00

Nejlépe úročené termínované vklady v září letošního roku mohou svým majitelům přinést ročně výnos přes pět procent. Podmínkou je však vložení alespoň jednoho milionu korun. Pokud máte zlomek této částky, nezoufejte. Nabídka bank a družstevních záložen je bohatá. Každý má šanci si vybrat takový termínovaný vklad, který mu nejvíce „sedne“.

Šest procent na tři roky

Nejvyšší roční úrokovou sazbu nabízí družstevní záložna Unibon. Šestiprocentní úrok termínovaného vkladu Stošestka je vázán tříletou výpovědní lhůtou s nejmenší vkladem 100 tisíc korun. I když se jedná o nejvyšší úrok na poli tuzemských termínovaných vkladů, nehodí se tento produkt pro všechny. Důvodem je právě ona tříletá výpovědní lhůta. Jestliže vkladatel ví, že peníze nebude v dalších třech letech potřebovat, může je do „stošestky“ vložit. Měl by však zvážit případné zvýšení inflace a tím i pokles reálného výnosu z tohoto vkladu.

S koncem hospodářské recese, ve které se Česká republika nachází, se očekává i zvýšení inflace. Důvodem je prostý fakt, že řada domácností zbytečně neutrácí a peníze si šetří na pozdější dobu. V okamžiku, kdy se pohne směrem nahoru hrubý domácí produkt, tuzemská ekonomika vzroste a nezaměstnanost se sníží, budou lidé dohánět co v období finančního půstu zanedbali. Na trhu se objeví obrovské množství našetřených peněz, které podpoří ekonomiku a současně se zvýší ceny a tím pádem i inflace. Za zvyšováním cen budou stát obchodníci, kteří se budou snažit nastavit ceny tak, aby co nejvíce vydělali.

Pětiprocentní výnos nabízí pět kampeliček

Roční výnos nad pět procent nabízí v Česku pět družstevních záložen. Nejvyšší výnos slibuje družstevní záložna WPB Capital, která nabízí výnos 5,85 procenta při vkladu nad 1,5 milionu korun s pětiletou výpovědní lhůtou. Ani další kampeličky se od nabídky příliš neliší.

Pětiprocentní výnosy českých kampeliček

Družstevní záložna Roční výnos Minimální vklad Výpovědní lhůta
WPB Capital 5,95 % nad 1,5 milionu korun 5 let
Unibon 5,20 % 100 000 – 1 500 000 Kč 18 měsíců
Moravský Peněžní Ústav 5,70 % 1 – 3 milionů korun 2 roky
Akcenta 5,30 % 1 – 5 milionů korun 5 let
Metropolitní spořitelní družstvo 5,30 % nad 700 tisíc korun 2 roky

Zdroj: Družstevní záložny

WPB Capital nabízí celkem dva produkty s pětiletou výpovědní lhůtou, které jsou úročeny výnosem atakujícím hranici šesti procent. Kromě WPB Termínovaného vkladu s ročním úrokem 5,85 procenta i WPB Spoření na dálku, kde je úroková sazba stanovená na 5,95 procenta.

Moravský Peněžní Ústav nabízí i korunové účty. Při srovnatelných podmínkách jaké nabízí u termínovaného vkladu (vklad v rozmezí 1 až 3 miliony korun s dvouletou výpovědní lhůtou) má korunový vklad o něco nižší úrokovou sazbu a to 5,5 procenta.

Banky nabídnou nejvýše 4,5 procenta

První bankou, která nabízí nejvyšší úrok na termínovaném vkladu je J&T Banka. Ta při pětileté výpovědní lhůtě a vkladu ve výši 500 tisíc korun nabídne roční úrokovou sazbu 4,5 procenta. O něco lépe vypadá nabídka UniCredit Bank, která nabízí roční výnos 4,05 procenta při vložení alespoň 30 tisíc korun. výpovědní lhůta je jednoletá. Drobnou vadou na kráse nabídky UniCredit Bank je, že klient musí mít u banky sjednány další bankovní produkty, ve kterých musí klient platit alespoň tři poplatky.

Termínovaný vklad vs spořicí účet

Standardní termínovaný vklad má alespoň jednoletou výpovědní lhůtu, při které nemůže klient vybrat peníze, aniž by platil bance nebo družstevní záložně nějakou sankci. Běžné je u termínovaných vkladů i pásmové úročení, což znamená, že úroková sazba se stanovuje podle výše vkladu.

Platí pravidlo, že čím vyšší je vklad, tím vyšší je i úroková sazba. Naproti tomu standardním spořicím účtem je takový produkt, který nemá žádnou výpovědní lhůtu a peníze nejsou úročeny pásmově. V Česku mezi takové produkty patří například ING Konto nebo FIO konto.