reklama

Tři nejčastější důvody pro předčasné opuštění investice

redakce dne 24. 09. 2012 - 01:00

Předčasné ukončení dlouhodobé investice se nedoporučuje, ale občas není zbytí pro jiný postup.
 

Důvodů, proč zrušit anebo částečně vybrat peníze z investic, je hned několik. Od prosté paniky, kdy investor zkratovitě reaguje na vývoj na kapitálových trzích přesně podle rétoriky všeobecně zaměřených médií, až po chybné zadávání pokynů na úrovni uživatelské chyby.

Představíme vám tři nejčastěji důvody, které vedou u odprodeji investice. Pozadí zrušení investičních pozic jsou často banální a souvisí s finančními toky každého investora. Ne vždy se podaří uspokojivě vybalancovat osobní a rodinné příjmy a výdaje tak, aby to neodnesla některá část investičního portfolia, která slouží pro akumulaci finančních prostředků na spokojené stáří.

Nulová finanční rezerva

Někdy se seběhne několik nepříznivých větších vydání během krátké doby a vaše jinak dostatečná finanční rezerva vezme za své. Několikrát po sobě se vám porouchá auto, či se rozbilo několik domácích spotřebičů, které je nutné nahradit v co nejkratší době.

Jakmile se zůstatek na spořicím účtu dostane na nulu a je zapotřebí hradit další nezbytné výdaje, přicházejí jako první na řadu právě investice. Oproti penzijnímu připojištění nebo životnímu pojištění se investice do otevřených podílových fondů dají rychle vypovědět. Do jednoho týdne máte finanční prostředky na osobním účtu.

Chybějící startovní kapitál

Oproti chybějící finanční rezervě je často potřebným krokem pro vstup do podnikání zejména kapitál. Rozhodnete-li se podnikat, budete do začátku potřebovat dostatek finančních prostředků. Jenže ne vždy je vhodné rozpustit do rozjezdu firmy dosavadní úspory, která vám bude chybět pro vybalancování výdajů při výpadku příjmů.

Rozmařilost

Posledním – prostým – důvodem, který může vést ke zrušení investičního portfolia, je rozmařilost. Stačí, aby se vám do hlavy vloudila myšlenka, že nemá smysl držet peníze v investicích, když by se vám hodil nový mobilní telefon nebo oblek. Samostatnou kapitolou je plnění pošetilých přání v rámci partnerských vztahů. Mezi doslova hloupé nápady patří romantická dovolená pro dva na exotický ostrov.

Finanční dostupnost

Nejdostupnější finanční prostředky lze získat odprodejem podílových listů. Investiční společnosti je v rámci otevřených podílových fondů odkoupí obratem, jakmile obdrží váš pokyn. Peníze se na vašem bankovním účtu objeví do jednoho týdne. Dalším rychle likvidním finančním produktem jsou akcie. Zde však platí, že o cenný papír musí být na trhu poptávka. Pokud není, budete muset jít s cenou dolů. Mnohdy i dost pod původní pořizovací hodnotu.

Potřebujete-li své peníze, uvažte, zda je opravdu potřebujete. Podnikání můžete odložit, případně si lépe rozvrhnout financování, abyste zbytečně nepřicházely o výnosy z investice. Vlastní kapitolou je rozmařilost, která přináší falešný pocit spokojenosti s velice rychlým odezněním.