reklama

Nebankovní půjčka pro problémové klienty

redakce dne 27. 10. 2015 - 00:00

Půjčky pro problémové klienty jsou nedostatkovým zbožím. Dlužník dostane většinou takovou půjčku, která má vysokou úrokovou sazbu.

Problémoví klienti mají u bank velice nízkou šanci si půjčit. Jako alternativu mohou využít nebankovní půjčky.
 

Problémový klient má v drtivé většině případů potíže se splácením svých závazků. Potřebuje-li půjčku, dosáhne vesměs na takové, které nejsou v režii bank. Banky coby profesionální věřitelé si pečlivě hlídají komu půjčí. Tomu odpovídá i úroková sazba, respektive veškeré náklady spojené s bankovní půjčkou. Ty jsou oproti jiným nabídkám v celé řadě případů nižší. Čtěte také: Co dělat, když nedostanu půjčku?

Nebankovní společnosti mohou vycházet ze stejných hodnotících parametrů jako banky. Avšak ne všechny takto postupují. Uvedeme několik příkladů, kterak postupovat v případě, když máte pošramocenou historii a o standardní půjčce u banky si můžete nechat leda tak zdát.

Půjčky pro problémové lidi

Za vším hledej člověka. Tak se dají shrnout půjčky pro problémové lidi. Nejde jen o problémové půjčky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Někteří lidé mají prostě vyšší pravděpodobnost, že spadnou do dluhové pasti. Nesouvisí to mnohdy ani s úrovní finanční gramotnosti. Často jde o kombinaci více faktorů, do kterých patří nepravidelné příjmy, nízká nebo žádná finanční rezerva a sklon ke zbytečnému utrácení peněz.

Problémové klienty nebankovních společností doslova přitahují SMS půjčky.

 

Jak na půjčky pro problémové klienty

Nebankovní půjčky pro problémové klienty mohou pomoci překlenout finančně vypjaté období. Nelze na ně však spoléhat neustále, neboť problémy s dluhy se musí řešit přímo s věřitelem, nikoliv tak, že si vezmete novou půjčku, ze které budete splácet tu původní. Tento model funguje pouze tehdy, je-li levnější na správu úvěru a využívá se především při refinancování úvěrů neboli konsolidaci. Nelze ho však doporučovat pro každého. Máte-li potřebu cokoliv financovat a chcete využít nebankovních společností, mějte na paměti následujících několik pravidel, které vám mohou ušetřit nejen peníze, nýbrž i nervy. Není žádné umění špatně si půjčit.

Náklady na úvěr

Pečlivě si spočítejte náklady na půjčku. Úroková sazba není jediný parametr, který byste měli sledovat. S nebankovními půjčkami souvisí i další poplatky. Všímejte si především sankcí za zpožděnou splátku.

Ručení nemovitostí

Ve smlouvách k nebankovním úvěrům jsou často uvedeny podmínky, že poskytnutí půjčky se váže na zástavu nemovitosti. Zde si počínejte velice opatrně. Nemá cenu zastavovat dům, byt nebo jiný druh nemovitosti jenom proto, abyste získali úvěr. Dlužnické poradny jsou plné nešťastníků, kteří kvůli několika desítkám tisíc korun neváhali zastavit ve prospěch úvěrové společnosti střechu nad hlavou, mnohdy v milionové hodnotě. Jakmile je nutné kvůli menšímu úvěru zastavit realitu, raději se poohlédněte po jiné půjčce.

Přečtěte si smlouvu

Až polovina dlužníků vůbec nečetlo úvěrovou smlouvu. Avšak ani ti, kteří si dali ten čas a smluvní podmínky k nebankovní půjčce si prostudovali, mají mnohdy problém s pochopením pojmů a termínů, které byly uvedeny ve smlouvě. To je rovněž špatně. Jestliže něčemu nerozumíte, přeptejte se u právníka, případně finančního poradce. Právní hantýrce běžný smrtelník těžko porozumí.

Pozor na nátlak

Obchodníci z nebankovních společností chtějí co nejrychleji prodat úvěr, za který mají provizi. S nejvyšší pravděpodobností na vás budou naléhat, abyste si půjčku sjednali co nejdříve. Jestliže se nechcete vystavit budoucím potížím, vezměte si dostatek času. Mějte na vědomí, že vy jste zákazník. Nátlak je často nejlepší prodejní metodou na člověka, který nutně potřebuje půjčku před výplatou.

Problémy s půjčkou

Do problémů, nejen s bankovními, půjčkami se dostanete velice rychle. Stačí jednou neposlat včas splátku, případně jí pošlete nižší než je uvedeno ve smlouvě a komplikace jsou na světě. Nebankovní půjčky jsou oproti těm bankovním více náchylnější na problémové klienty, kteří potřebují peníze za každou cenu. Čtěte také: Půjčky na Ježíška aneb Připravte se na Vánoce s předstihem