reklama

Pozor na IŽP, ne vždy ho potřebujete

redakce dne 14. 08. 2012 - 01:00

Investiční životní pojištění je manou pro finanční poradce. Stačí uzavřít jedno dvě do měsíce a mají vyděláno.
 

Jen klienti na tom mohou tratit. Investiční životní pojištění v sobě kombinuje dva finanční produkty. Klasickou rizikovou životní pojistku a investice do otevřených podílových fondů. V rámci konkurenčního boje pojišťoven došlo k tomu, že je tento produkt provizně velice dobře ohodnocen. Průměrná provize se pohybuje mezi 12 až 16 násobkem měsíční úložky. Sjedná-li finanční poradce dvě pojistky měsíčně na částku dva tisíce korun za kus, vydělá si něco mezi 48 až 64 tisíci korun.

IŽP nepřeje doba

Investičnímu životnímu pojištění nepřeje v současnosti doba. V médiích se objevují případy, kdy bylo někomu sjednáno IŽP na astronomickou sumu vůči jeho příjmům. Naštěstí se podařilo vyvrátit, že životní pojištění je takové lepší spoření.

IŽP má tu nevýhodu, že první dva roky odkládání peněz do pojistného nikde nevidíte, kolik máte na účtu. Riziková složka tohoto produktu je jasná a má analogii s RŽP. Z pojistného si kupujete zajištění případných škodných událostí, v rámci investic zhodnocujete peníze v podílových fondech.

Záporem IŽP rovněž je, pojišťovny své náklady spojené s vyplácenými provizemi, přesouvají do prvních dvou let hrazeného pojistného. V praxi se občas stává, že když klient vypoví smlouvu, nedostane za první dva roky takřka žádné peníze. Část finančních prostředků byla vkládána do rizik, druhá pak do investic.

Riziková pojistka plus fondy

Aktuálně se preferuje zejména kombinace RŽP a OPF, která dokáže zajistit pojistná rizika a současně vygenerovat výnosy. Kladem této varianty rovněž je, že máte stále k dispozici údaj o tom, jak velké investiční portfolio máte. Investované peníze tak máte stále na svém účtu u investiční společnosti. Je otázkou, zda jsou vklady vyšší anebo nižší.

Další výhodou je, že v případě akutního nedostatku peněz můžete investice do podílových fondů kdykoliv pozastavit aniž byste museli informovat investiční společnost. V případě IŽP nebo RŽP je zapotřebí zkontaktovat pojišťovnu a s ní dohodnout snížení hrazeného pojistného.