reklama

Léto a Vánoce: Žně pro poskytovatele úvěrů

redakce dne 05. 06. 2012 - 01:00

Nastává doba letních dovolených. Lidé se vydají za odpočinkem a novými zážitky. Někteří se kvůli rekreaci zadluží.
 

Pro zadlužování platí jednoduché pravidlo. Věc anebo služba koupená na dluh by měla mít delší životnost než trvání samotného úvěru. Letní dovolená do tohoto pravidla nespadá. Jde v podstatě o zbytečnou věc, kterou jste si mohli odpustit.

Jestliže se však už chcete mermomocí zadlužit, měli byste si ujasnit, kolik peněz budete ochotni splácet a jak dlouho. I malá splátka se může ve finále prodražit, neboť ji dokonale přebije úroková sazba, potažmo roční procentní sazba nákladů, která se schovává za zkratkou RPSN. Oproti uváděné úrokové sazbě jde o ukazatel, který vám poskytne informaci o nákladech za vaši půjčku.

Týdenní nebo roční úroková sazba

Poskytovatelé úvěrů si rádi hrají s čísly a jejich významy. Bez skrupulí jsou schopni do reklamních materiálů uvést týdenní úrokovou sazbu, která může činit jen jednotky procent. Po přepočtu na roční sazbu se tak úroková sazba nepříjemně zvýší.

Rozhodující pro příjemce úvěru je tak kromě úrokové sazby již zmíněný ukazatel RPSN. Ten udává cenu úvěru. Jestliže je RPSN do deseti procent, jde o téměř královský úvěr. S výší této hodnoty by měl klesat i váš zájem o půjčku. Při RPSN nad 25 procent již nemá příliš velký význam si úvěr pořizovat, případně se poohlédnout někde jinde.

Zadlužujte se odpovědně

Umět se zadlužit svede jistě každý, ale zadlužit se odpovědně již může někomu činit obtíže. Základním pravidlem pro pořízení úvěru zní, jestli životnost pořizované věci či služby na dluh překoná délku splátkového období. Při pořízení nemovitosti se tento předpoklad splní, při pořízení dovolené nebo spotřební elektroniky asi těžko.

Jestliže potřebujete nahradit například ledničku nebo pračku, měli byste mít vytvořenou patřičnou finanční rezervu. Nemáte-li, pak zřejmě sáhnete po nějakém úvěru. Zde opět platí, abyste si udělali alespoň základní analýzu podle ukazatele RPSN a následně i podle podmínek uvedených v úvěrové smlouvě. Zaměřte se především na sankce plynoucí z pozdního uhrazení splátky či možnosti úvěr předčasně splatit anebo možnosti sjednání splátkového kalendáře při potížích plnit závazek.

Letní dovolenou přeplánujte

Pokud si hodláte půjčit na uhrazení vaší dovolené, máte nejvyšší čas ji ještě přeplánovat. Není nic horšího než si vzít úvěr v momentu, kdy lze ještě dovolenou změnit. Namísto koupání v Rudém moři vám může docela dobře posloužit Máchovo jezero nebo rybník Svět. Zážitky z dovolené v Česku budou srovnatelné jako ty plynoucí z rekreace v zahraničí.