reklama

Přeje doba k masivnějším investicím do akcií?

redakce dne 06. 01. 2012 - 00:00

Svět se údajně řítí do další hospodářské recese. Kapitálové trhy jsou na svých minimech a běžný investor nyní váhá, jestli je ta pravá chvíle pro další investování do akcií. Oslovili jsme několik analytiků a ekonomů s otázkou, jestli je nyní vhodná doba nakupovat akcie.

Náš typový investor je konzervativní. Nakupuje především dividendové akcie. S akciemi nechce obchodovat, ale držet je po co nejdelší dobu a pravidelně získávat co nejvyšší výnosy z dividend. Ty pak případně reinvestovat do dalších nákupů.

Protože investor sleduje pozorně ekonomické zprávy ví, že když se hovoří o přicházející hospodářské recesi, mohly by ceny akcií o něco spadnout. V tom vidí příležitost. Láká ho nakoupit více akcií za nižší jednotkovou cenu. Věří, že až se svět z ekonomických obtíží dostane, hodnota akcií se opět zpevní, stejně tak i výplatní poměr dividend. Čtěte také: Zisk na akcii vs dividenda

Doba přeje nákupům akcií

Myslím, že je vhodná doba nakupovat akcie. Ale nakupovat je postupně, protože mohou přijít další vlny výprodejů. A nakupovat je pouze tehdy, pokud uvažuji v dlouhodobém horizontu, protože v roce 2012 bude těžké s akciemi vydělat, řekl pro finanční server investia.cz Jan Traxler, ředitel společnosti Finez Investment Management

Odpověď Jana Traxlera je relativně optimistická. Vyplývá z ní, že by investor měl preferovat pravidelné investice. To je ostatně smyslem dlouhodobého budování investičního portfolia. Rovněž ve sdělení zaznívá i určité varování, že investor by neměl čekat, že na akciích během letošního roku nějak pohádkově zbohatne. Čtěte také: Co dělat při poklesu hodnoty investice?

Domnívám se, že některé dividendové tituly mohou být vhodnou investiční příležitostí. Samozřejmě je nutné přihlédnout ke specifikům jednotlivých společností a k jejich současnému ocenění, protože právě defenzivní tituly jsou u investorů aktuálně oblíbené, řekl Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky. Podle něho je důležité, aby měl investor na paměti politické riziko spojené s euróznou. Ta způsobuje vysokou volatilitu a neochotu podstupovat riziko u investorů všeobecně. Tento fakt může působit na akcie jako celek a z tohoto důvodu se domnívám, že je stále vhodné investice rozvrhovat do časových úseků, dodal Vaníček.

Akcie jsou na minimech, čekají se další propady

Naopak negativně se k nynějšímu nakupování akcií staví analytik finančního trhů společnosti Next Finance Martin Prokop. Ten stále nepovažuje aktuální dobu vhodnou pro investování do akcií. Čtěte také: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Akcie jsou sice na svých dlouholetých minimech, ale stále máme to nejhorší před sebou, dodal Prokop. Často se prý setkává s názorem, že i budoucí ekonomické problémy celé Evropy jsou již zahrnuty v aktuální ceně akcií. S tímto ale nemohu souhlasit. Museli bychom totiž předpokládat, že akciové trhy dosahují jisté výše efektivnosti. Pokud akciové trhy této efektivnosti dosáhnou, budou v ceně zahrnuty i budoucí očekávané události. Český akciový trh ale není vůbec efektivní, tedy budoucí události v ceně zahrnuty nejsou. I když tak na první pohled může vypadat tržní ocenění akcií velice výhodně, dalším poklesům se v budoucnu nevyhneme, řekl analytik Next Finance.

Jestliže se chystáte začít nakupovat akcie, případně zvažujete zvýšení vašich nákupů, stojíte před otázkou, jestli pořizovat více akcií již nyní, anebo ještě chvíli počkat, na to, jak se vyvinou ceny těchto cenných papírů během letošního roku. Zde narážíte na základní poučku, kterou je časování trhů. Při ní platí, že čekáte na nejlepší okamžik, kdy vstoupit na trh. S tímto však mají problém i profesionální investoři, natož pak lidé, kteří nakupují akcie nanejvýš v objemech desítek tisíc.

Tipy na dividendové akcie

Z českých akciových titulů, které jsou obchodované na Burze cenných papírů Praha, jsou podle Milana Vaníčka a Martina Prokopa nejvhodnější akcie energetické společnosti ČEZ, sázkové a loterijní společnosti Fortuny a tabákového koncernu Philip Morris. Ke všem společnostem však existují výhrady. Nejčastější námitkou je pokles hodnoty cenného papíru a snížení dividendy a to i přes zvýšení výplatního poměru. Čtěte také: Při nákupu akcií se zajímejte o odvětví, ve kterém firma působí

Líbí se mi tabákový průmysl, který je relativně anticyklický a současné dostatečně defenzivní ve výplatě dividend. Domácí Philip Morris ČR z našeho pohledu již poměrně vyčerpal růstový potenciál, řekl Vaníček. Mezi další oblasti, kam investovat, řadí ředitel odboru analýz finančního trhu z J&T Banky zejména tituly z ropného průmyslu či utilit. Z domácího trhu by se na daná specifika mohl kvalifikovat ČEZ. Titul je dostatečně defenzivní a je u něho možnost, že by mohl vzrůst výplatní poměr vzhledem k potřebám majoritního vlastníka, dodal.

Podíváme-li se na dividendové tituly na pražské burze, potom u některých z nich jsme svědky značného nadhodnocení. Jedná se především o akcie společnosti Telefónica O2 a Philip Morris. Především akcie Philip Morris byly investory považovány za bezpečný přístav na pražské burze. Tím se ale cena akcie dostala na úrovně, které nejsou fundamentálně udržitelné. I u těchto akcií se musíme připravit na pokles jejich ceny, odpověděl Martin Prokop z Next Finance.

Podle něj lze u těchto dvou akcií čekat pokles dividendového výplatního poměru a pokles vyplácené dividendy. U společnosti TO2 očekáváme dividendu za rok 2011 ve výši 31 korun, a u společnosti Philip Morris by dividenda měla poklesnout na 990 korun. Snad jedině ČEZ a Fortuna dokáží v meziročním porovnání zvýšit výplatní poměr vyplacené dividendy. To ale nezabrání společnosti od vyplacení menší dividendy, než jakou vyplatila před rokem. Konkrétně ČEZ by měl vyplatit dividendu ve výši 44 korun. Akcionáři Fortuny si přijdou na 0,25 eur za každou drženou akcii, dodal Prokop. Čtěte také: Dividendy v roce 2012 ve znamení poklesu