reklama

Na vkladních knížkách je uloženo 2,5 miliardy korun

Josef Švejda dne 02. 11. 2010 - 06:30

V současné době mají Češi v bankách uloženo okolo 2,5 miliard korun na tzv. anonymních vkladních knížkách. Zákonná lhůta pro vyzvednutí těchto peněz se blíží.

Čtěte také: Jak fungují vkladní knížky

V lednu 2013 se peníze z vkladních knížek přesunou na účty bank, které je vedou. Ty si tak budou moci připsat mimořádný výnos. Dovoluje jim to zákon. Ten stanoví, že pokud střadatel na své anonymní vkladní knížce neprovede během 20 let žádný pohyb, spouští se tříletá lhůta, po jejímž ukončení jsou peníze majetkem banky nebo družstevní záložny, která vkladní knížku vydala. Je trochu zarážející, že stát nechává relativně tučné zisky bankám, namísto, aby výnosy z vkladních knížek patřily jemu.

Anonymní vkladní knížky tak k 31. 12. 2012 definitivně končí. Zatímco vkladní knížky na jméno budou fungovat dále.

Ozývá se tak řada hlasů, aby peníze pocházející z anonymních vkladních knížek připadly státu. Podobně to tak platí v Rakousku. Podobný princip platí u dědictví, o které nikdo z pozůstalých nemá zájem, respektive nežije žádný z dědiců. Majetek tak připadá státu, který s ním může hospodařit podle svého nejlepšího uvážení.

Čtěte také: Tahy výherních vkladních knížek

Proč si lidé pořizovali vkladní knížky?

Vkladní knížky byly v českém, respektive československém státě odnepaměti. Už za dob posledních císařů Habsburské monarchie si mohli lidé založit u spořitelny nebo obecní kampeličky vkladní knížku, na kterou si odkládali část svých peněz, které nepotřebovali. Během posledního půlstoletí prodělaly vklady v bankách doslova revoluci. Vkladní knížky vytlačily termínované vklady nebo spořicí účty, které bylo možno ovládat prostřednictvím internetového bankovnictví. Lidé tak rázem ztratili zájem o bankovní produkt, který nemohou obhospodařovat z pohodlí svého domova.

Čtěte také: Vkladní knížky přinášejí nostalgii do spoření

Jakákoliv manipulace s vkladní knížkou byla závislá na návštěvě pobočky banky nebo záložny. Výhodou bylo, že veškeré transakce, jak už vklad anebo výběr peněz bylo bezplatné. Naopak nevýhodou byla stále se snižující úroková sazba.

Řada lidí si nechává vkladní knížku na památku. Mohou ji ukazovat svým vnukům a pravnukům, kteří jsou již odchováni nehmotnou podobou svých finančních produktů.

Kdo vydává vkladní knížky

Vkladní knížky vydává například Česká spořitelna, Poštovní spořitelna, Waldviertler Sparkasse von 1842 nebo družstevní záložna Moravská Peněžní Ústav.