reklama

Na jaký spořicí účet nyní uložit peníze ze stavebního spoření

redakce dne 02. 05. 2014 - 01:00

Jednou za šest let si běžný střadatel využívajícího stavební spoření položí otázku, kam s naspořenými penězi.
 

Možností má přitom mnoho. My budeme uvažovat pouze v mezích spořicích účtů, kterých je v Česku několik desítek. Prakticky nemá význam je všechny držet v povědomí. V mnoha případech nejde o žádné lamače rekordů. Jakmile je spořící účet úročen méně než 0,75 procenty (2/3 maximální úrokové sazby, kterou lze nyní na trhu získat), jde o nezajímavou nabídku. Čtěte také: Vkladová varianta ke stavebnímu spoření není

Vymezení pro spoření

Předpokládejme, že náš pomyslný střadatel byl velice poctivý a důsledný a odkládal každoročně 30 tisíc korun. Na smlouvě ze stavebního spoření měl nastavenou dobrou úrokovou sazbu, takže spořil více peněz, než bylo zapotřebí pro získání maximální možného státního příspěvku.

Naspořené peníze lze uložit mnoha způsoby. Třeba na spořící účty, termínované vklady nebo je rovnou můžete investovat.

Po šesti letech dokázal naspořit 200 tisíc korun. Nyní se poohlíží po vhodném spořícím účtu, kam by peněžní prostředky přesunul. Chce maximalizovat užitek a tak hledá nejlepší nabídku na trhu. Maximálně do jednoho roku chce peníze začít investovat s cílem budování dostatečné rezervy na penzi.

Úrok 1,63, 1,45 nebo 1,30 %?

Zajímavý, byť pásmový úrok, nabízí Sberbank CZ. Ta pro vklady do částky 149 999 korun slibuje roční úrokovou sazbu 1,63 procenta. Cokoliv nad tuto hranici banka úročí 0,63 procenty. Pro zhodnocení 200 tisíc korun jde o dobrou volbu. Ročná úroková sazba tak dosáhne 1,38 procenta. Druhá nejlepší nabídka na trhu – Air Bank – má sazbu o necelou jednu desetinu procentního bodu nižší a to 1,30 procenta. Třetí nejlepší možnost v uvedeném případu je Equa bank s úrokem 1,20 procenta. Čtěte také: Sberbank přichází s novým garantovaným spořícím účtem

Získat z peněz vyšší úrok než nabízí Sberbank je možné ještě u Moravského Peněžního Ústavu. Ten nyní přichází s kampaní, ve které nabízí úrokovou sazbu až 1,7 procenta. Právě slovo až je v tomto případě důležité. Standardní sazba na spořicím účtu Úrok+ je v rámci této kampeličky 1,2 procenta pro vklady od 100 000 do 2 999 999 korun. Do konce května letošního roku je možné získat úrokový bonus 0,5 procenta. Ten trvá šest měsíců. V typovém případě tak z oněch 200 tisíc korun za rok získáte 2 465 korun po odvodu srážkové daně. Úroková sazba bude činit 1,45 procenta. Čtěte také: Čtyři spořicí účty s úroky 1,5 až 2 % p. a.

Nabídka MPÚ se tímto dostává mezi Sberbank CZ a Air Bank.