reklama

Můžete mít Air Bank rádi?

redakce dne 06. 02. 2012 - 00:00

I banku můžete mít rádi. Alespoň to ve své marketingové komunikaci tvrdí benjamínek mezi českými bankami. Je však toto tvrzení pravdivé, respektive alespoň zčásti založené na pravdě? Pokusili jsme se analyzovat banku, která o sobě tvrdí, že ji mají její klienti rádi. Jaká je skutečnost?

Odmyslíme-li fakt, že Air Bank se startem loni na podzim trochu otálela a dvakrát své spuštění odložila, je na hodnocení této banky brzy. Zvláště co se týká obchodních výsledků. Airbank začátkem letošního roku oznámila, že překonala hranici deseti tisíc klientů. Je to jistě úctyhodný výkon, avšak s porovnáním s konkurencí, třeba nástupem mBank, jde o zanedbatelná čísla. mBank během prvních sto dnů od nástupu na trh (podzim 2007) zřídila svým klientům zhruba 80 tisíc účtů. Podobným číslem se již žádná banka asi nepochlubí. Proto i když banky – namátkou Zuno nebo Air bank – průběžně zveřejňují počty založených účtů a objemy spravovaných peněz, není to oproti dřívějšímu vpádu polské banky s německým investorem, žádné terno.

Jedno se však Air bance musí nechat. Tím je princip úročení spořicího účtu, který banka nazývá jako Top 3 garance. Zde bychom tuto banku již rádi mít mohli.

Air Bank jako chytrá horákyně

Díky úročení se z Air Bank stává chytrá horákyně. Nikdy dole, nikdy nahoře, Tak by se dal stručně charakterizovat marketingový a obchodní tah této banky. Airbanka vytvořila model pro výpočet úrokové sazby, která bude vždy v první trojce nejlépe úročených spořicích účtů. Toto můžeme potvrdit i v našem přehledu úrokových sazeb spořicích účtů, který jsme zřídili loni na podzim. V nynější době zaobírá Air Bank druhé místo.

Jak to celé funguje? Air Bank na svých webových stránkách uvádí, že bedlivě sleduje úrokové sazby na spořicích účtech dvou desítek tuzemských bank. Jako základ bere vklady ve výši 130 tisíc korun. Argumentuje tím, že řada bank má pásmové úročení. To je pravda, ve výčtu však chybí družstevní záložny, které by se svými „spořicími účty“ notně zamíchaly pořadím. To by v konečném důsledku znamenalo zvýšení úrokových sazeb samotné Air Bank. Ve finále by tak banka neměla úrokovou sazbu pro svůj Spořicí účet ve výši 2,50 procenta, ale o něco vyšší. Čtěte také: Spoření v družstevních záložnách nabízí zajímavé výnosy

Přílišná pozornost médií jako stinná stránka

Stinná stránka Air Banky je její snaha dostat se do hledáčků ekonomicky orientovaných médií. Tím si může v dlouhodobém pohledu ublížit.

Stejně jako se to kdysi stalo již zmíněné mBance. Při svém začátku byla mBanka pod silným mediálním drobnohledem. Novináři o mBank často psali jako o bance nabízející nejvyšší úrokové sazby na spořicích účtech. Navíc ve spojení s bezplatným mKontem a třem bezplatným výběrům z bankomatů po celém světě měla mBank neotřesitelnou pozici. Zkrátka jednička. Jakmile však banka začala měnit své obchodní podmínky, jedno zda snižovala úrokovou sazbu nebo zpoplatňovala některé své služby, začali si ji novináři ještě více všímat. Na finančním trhu se často nevidí, aby se z krasavice stala postupně hospodyňka. mBank tak postupně zapadla do šedivého průměru.

Totéž by se mohlo stát nejen Air Bank, ale také Zuno bank, Equa bank či jakékoliv jiné bance, která se bude něčím příliš vymykat. Byť pozitivně, ve finále se jí to může vymstít. Pro Air Bank by stačilo, aby zrušila svou úrokovou Top 3 garanci, anebo příliš radikálně změnila její parametry. Čtěte také: Air, Equa, Zuno: Kdopak půjde z kola ven?

Poplatek za odchozí platbu

Jestliže se rozhodnete založit si v Air bank běžný účet, máte před sebou dvě možnosti. Buďto můžete využít malý nebo velký tarif. Zatímco velký tarif je každoměsíčně zpoplatněn částkou 150 korun a ostatní služby máte zadarmo, respektive jsou v ceně balíčku, v malém tarifu platíte za několik položek. Nejviditelnější poplatek je ten za odchozí platbu na osobní účet jiné banky. Za to byste zkrátka neměli mít rádi. Zvláště tehdy, je-li na standardním bankovním trhu cena jedné příchozí nebo odchozí platby v rámci dvou bank na haléřových položkách. Pět korun za tento úkon patří ke koloritu tuzemských bank. Podobně je na tom zpoplatnění služby cashback rovněž pěti korunami. Zbylé služby jako je zaslání papírového výpisu, výběr peněz z cizího bankomatu či opakované zaslání PIN čísla k platební kartě nebo změna PINu na bankomatu jsou zpoplatněné shodně po 25 korunách.

Zpoplatnění méně častých služeb

Položka Malý tarif Velký tarif
Výběr hotovosti z bankomatu nebo na pobočce jiné banky mimo EU 200 Kč 200 Kč
Odchozí / příchozí zahraniční platba a europlatba 200 Kč 200 Kč
Vystavení potvrzení včetně mimořádného výpisu na Vaši žádost 200 Kč 200 Kč
Vydání třetí a další platební karty nad rámec tarifu 300 Kč 300 Kč
Zaslání upomínky 300 Kč 300 Kč

Zdroj: Air Bank; Zpracování: investia.cz

Bude ještě napínavé sledovat konkurenční boj mezi bankami. Největší šarvátky se dají očekávat u těch bankovních domů, které vznikly teprve loni. Ty se chystají nabízet kromě dobře úročených spořicích účtů zejména spotřebitelské půjčky a kreditní karty. Na tomto poli je však velká konkurence. Půjčování peněz, i přes stále zvyšující se zadluženost českých domácností, je dobrý byznys na to, aby si ho některá z bank nechala ujít. Čtěte také: Úvěry nanečisto aneb Zjistěte jestli máte na splácení půjčky