reklama

Metropolitní spořitelní družstvo skončilo, ČNB mu odebrala bankovní licenci

redakce dne 20. 12. 2013 - 00:00

Další družstevní záložna ukončila na popud centrální banky činnost. Jak dlouho budou klienti této kampeličky čekat na výplatu peněz?
 

V České republice působí od 18. prosince 2013 pouze 12 družstevních záložen. Česká národní banka (ČNB) ve středu odebrala Metropolitnímu spořitelnímu družstvu bankovní licenci, bez které je podnikání v tomto oboru nemožné. Důvodem odebrání licence bylo špatné úvěrování. Podle ČNB pracovníci záložny pouze formálně kontrolovali kvalitu dlužníků. Tím poškozovali jak samotnou záložnu, tak i její členy, kteří v ní měli vklady.

Z tiskové zprávy, kterou ČNB vydala ve stejný den, kdy bankovní licenci Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD) odebrala, se uvádí, že kampelička poskytovala úvěry ve výši desítek i stovek miliónů korun k financování nekonkrétních, neověřených i nereálných podnikatelských záměrů, neprověřovalo při tom řádně bonitu žadatele o úvěr, jeho předpoklady pro řádné a včasné splacení úvěru, ignorovalo vazby svědčící o možném propojení jednotlivých žadatelů o úvěr a nezabývalo se dalšími riziky spjatými s úvěrovými obchody.

Bývalá jednička v úročení vkladů

Pád MSD postihl rovněž i ty střadatele, kteří chtěli své finanční prostředky uložit co nejvýhodněji a svěřili je této kampeličce. Nejméně dva roky patřila úroková sazba na spořícím účtu této záložny na pomyslnou první příčku. Až do jara letošního roku úročila vklady sazbou 2,8 procenta, což bylo nejvíce. Nyní je toto prvenství minulostí.

Výplata vkladů se protáhne

Členové záložny, kteří si v ní uložili peníze, dostanou své finanční prostředky zřejmě s několikaměsíčním zpožděním. Není přitom jasné, jestli MSD bude mít dostatek zdrojů na jejich výplatu. Z hospodářských ukazatelů vyplývá, že vklady členů činili ke konci třetího čtvrtletí tohoto roku 12 miliard korun, přičemž poskytnutných úvěrů bylo v objemu 10,7 miliardy. Úvěrů v selhání pak bylo v hodnotě 7,9 miliardy korun. Pouze nepatrná suma, 1,3 miliardy korun, může být klientům vyplacena bez jakýchkoliv komplikací. Nabízí se tak spekulace, jestli nebude finanční prostředky vyplácet Fond výplaty vkladů.

Výplata finančních prostředků záleží na likvidátorovi, kterého navrhuje soudu ČNB v den, kdy rozhodla o odejmutí bankovní licence. Soud musí rozhodnout do 24 hodin od podání návrhu. Likvídátor má poté za úkol provést detailní analýzu hospodaření záložny. V praxi zadává tento úkon externí firmě. Na základě tohoto auditu likvidátor informuje centrální banku, která vše oznámí Fondu pojištění vkladů. Ten pak do 20 pracovních dnů musí zahájit výplatů klientů. Jen v případě loňského pádu záložny Unibon čekali její členové na výplatu peněz pět měsíců. U MSD tomu může být podobně.

Výplata vkladů pak proběhne na pobočkách České spořitelny a GE Money Bank, které spolupracují s Fondem výplaty vkladů. Peníze si budou moci členové MSD vyzvednout na pobočkách bank ve stejných městech, kde působila jejich záložna.