reklama

Mít či nemít termínovaný vklad?

Josef Janda dne 29. 09. 2010 - 08:00

Termínované vklady ustupují novějším spořicím účtům. Avšak neoprávněně. I když jsou spořicí účty modernější, mají vesměs nižší úrokovou sazbu, než klasické „termíňáky“.

Termínovaný účet je pro někoho podobným archaismem, jako třeba fukejř. Internetový počátek 21. století zkrátka termínovaným vkladům nepřeje. Navíc nejsou vklady samotnými bankami a družstevními záložnami tolik marketingově propagované, aby vzbudili u širší veřejnosti zájem. Uložit si peníze na termínované vklady je tak zkrátka pro dříve narozené, dále pak pro bankovní fajnšmejkry a bohaté lidi.

Tip: Podívejte se na velký přehled termínovaných vkladů na českém trhu

Proč mít termínovaný vklad?

Na termínovaný vklad se vztahuje pojištění vkladů v plném rozsahu (tedy 100 procent) a až do částky 50 tisíc eur (cca 1,228 milionu korun). Oproti spořicím účtům mají termínované vklady vyšší úrokové sazby. Naopak jejich nevýhodou bývá delší vázací doba, zpravidla trvá od jednoho týdne až po pět let. Předčasný výběr peněz z termínovaného vkladu bývá bankami nebo družstevními záložnami penalizováno. Nejčastěji formou pokuty v jednotkách procent z vkladu. Čtěte více: Nejlépe úročené termínované vklady v září 2010

Termínovaný vklad, jak už bylo výše napsáno, si pořizuje vesměs jen ti dříve narození, pro které byl standardním nástrojem uložení peněz. Navíc bohatí lidé, vesměs dolaroví nebo euroví milionáři, ukládají peníze právě do tohoto typu spořicího produktu. Kombinace výhodné úrokové sazby, která dokáže překonat inflaci a pojištění vkladů je pádným argumentem, proč řada lidí má část peněz v tomto produktu. Čtěte více: Na koho se vztahuje pojištění vkladů?

Termínovaný vklad nebo účet?

Banky, které se snaží inovovat své finanční produkty, často přicházejí s novými názvy starých produktů. Například Komerční banka před dvěma lety přišla s termínovaným vkladem pojmenovaným jako termínovaný účet. Podmínky byly totožné, jako v případě standardních termínovaných vkladů, které si můžete u Komerční banky pořídit.

Co je nutné pro založení termínovaného vkladu?

Pro termínovaný vklad potřebujete tytéž náležitosti jako u zřízení osobního účtu. Budete potřebovat doklad totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas). Bankovní poradce vám představí smlouvu, kterou podepíšete. Smluvně se tak zavážete třeba k tomu, na jak dlouho vklad sjednáváte nebo jaké sankce uhradíte v případě, že předčasně vyberete termínovaný vklad.

Termínované vklady se rozdělují podle výpovědní lhůty. Výpovědní lhůta tak může skončit po předem sjednané délce, anebo se může prodloužit. Prodloužení se v bankovní hantýrce nazývá revolving. Vklad se tak sjednává bez závislosti podepsat novou smlouvu. Smluvně jsou ošetřeny podmínky týkající se úrokových sazeb nebo sankcí.

Kde si zřídit termínovaný vklad?

Termínovaný vklad můžete založit jak u některé z českých bank, tak i družstevní záložny. Spolehlivým vodítkem může být výše úrokové sazby. V poslední době nabízejí výhodnější úročení kampeličky. Avšak s výší úrokové sazby je nutné vložit i dostatečně vysoký vklad. Abyste získali úrok přes tři procenta, je nutné složit na termínovaný vklad částku ve výši 100 tisíc korun. Peníze navíc musíte nechat na vkladu po dobu nejméně jednoho roku. Čtěte více: Roste význam družstevních záložen jako alternativa bank

Z bank nabízí vysoké zhodnocení například J&T Bank. Ta nabízí za roční zhodnocení úrok 3,5 procenta. Avšak minimální vklad je půl milionu korun. Jestliže vložíte rovný milion, získáte úrokovou sazbu čtyři procenta a navíc týdenní pobyt v Tatrách pro dvě osoby. Při vkladu jednoho milionu na dobu dvou let, bude váš roční úrok 4,5 procenta.

Například u spořitelního a úvěrového družstva Unibon získáte úrok roční úrok 5,2 procenta při vkladu alespoň 100 tisíc korun. peníze však musíte nechat v kampeličce nejméně 18 měsíců.

Termínované vklady tak i přes svůj název mohou být pro řadu lidí dobrým nástrojem, jak bezpečně rozmnožit své peníze. I když výnosy nejsou nikterak závratné, je to jistota, jak uchovat větší částky peněz pro pozdější použití. Čtěte více: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty