reklama

Minulé ztráty nezaručují ztráty budoucí

redakce dne 28. 11. 2012 - 00:00

Laické tvrzení, že doba investicím nepřeje, je úsměvná. Zvláště tehdy, kdy použijeme přirovnání s počasím.
 

Představte si, že vaše nálada přesně kopíruje počasí. Je-li slunečný den, jste plni života a elánu. Jakmile se však na obloze objeví bouřkové mraky, váš přístup se změní v zamračenou náladou. Podobnost s nynější situací na kapitálových trzích je více než podobná se špatným počasím.

Nemusí pršet, stačí krápat

Podobný bonmot byl ke slyšení v reklamách na Harvardské fondy ze začátku 90. let 20. století. „Nemusí pršet, stačí když kape,“ byl tehdejší slogan na investování. O dvě desetiletí později už každý trochu poučenější, byť začínající investor ví, že vysoké výnosy jsou rajskou hudbou budoucnosti. Nejsou vyloučené, jen zvyšují riziko ztráty. A těm by se měl investor pokud možno vyhýbat.

Jak velkou ztrátu ustojíte?

Ovšem ani vysoce rizikové investice neodrazují investory. Stačí mít na paměti, že byste neměli investovat veškeré peníze do jediné investice. Jedno jestli jde o jistotu slibující hezké výnosy anebo nejistý podnik, který bude na konci náležitě odměněn.

V podobné situaci stojí i lidé, kteří se chtějí zajistit na stáří, ale hraje proti nim věk, respektive brzký odchod do důchodu. Mají dvě možnosti. Buďto si na rizikové investice nechají zajít chuť a spokojit se s konzervativními a tudíž nižšími výnosy. Druhou variantou je situace, kdy část svých finančních prostředků investují agresivně nebo dynamicky.

Jestliže pro rizikovější investici zvolí pět až deset procent, které odkládají na stáří a jsou dopředu srozuměni s tím, že mohou o část hodnoty přijít, je vše v naprostém pořádku. Stejně tak i v případě, že se stoleté babičky na stará kolena rozhodnou investovat část svých peněz do nákupu podhodnocených akcií. Jen musejí počítat s tím, že se výnosů nemusejí dočkat.

Ve všech těchto případech platí, že minulé ztráty nejsou zárukou ztrát budoucích. Jestliže se nyní kapitálovým trhům nedaří, neplatí to ani výhledově do budoucnosti.

Rizikové investice i v dobách boomu

Rizikové investice na vás čekají i v dobách hospodářské konjunktury, kdy se ekonomice daří. I v těchto dobách je možné prodělat jmění. Stačí mít velké oči a potlačit v sobě opatrnost a všechny či většinu peněz zainvestovat do jednoho aktiva. Jak už to bývá, pád na sebe nemusí nechat dlouho čekat.