reklama

Májové snižování úrokových sazeb

redakce dne 02. 05. 2013 - 01:00

Se začátkem měsíce lásky přišly banky se snižování úrokových sazeb u svých spořicích účtů a dalších depozitních produktů.
 

Základní úroková sazba, kterou vyhlašuje Česká národní banka, je i nadále 0,05 procenta. Od této míry se odvíjejí komerční úvěry a s nimi i úročení vkladových produktů. Za této situace nelze očekávat, že by úrokové sazby na spořicích účtech rostly. Banky a družstevní záložny je mohou udržet na stávajících úrovních anebo je upravovat. V současnosti je největší pohyb směrem dolů.

Březnová inflace činila 2,8 procenta. Při pohledu na inflační vývoj v letošním roce můžeme předpovídat, že dubnová míra inflace se bude držet pod tři procenta. Již nyní je jisté, že držet peníze na spořicích účtech v rámci železné rezervy, bude ztrátové. Přesto je význam finanční rezervy v osobních a rodinných financí nezastupitelný i přesto, že reálně ztratíte několik procent hodnoty vkladu.

Zlaté časy končí

Zlaté časy, kdy na řadě spořicích účtů byla běžně dvouprocentní roční úroková sazba, jsou nenávratně pryč. Nyní magickou dvojku nabízejí dvě družstevní záložny – WPB Capital a Metropolitní spořitelní družstvo.

Razantní snížení úrokových sazeb o 0,7 procentního bodu potkalo klienty Metropolitního spořitelního družstva.

Pět nejlépe úročených spořicích účtů

Banka/Záložna Název účtu (konta) Roční úroková sazba
WPB Capital WPB Spořicí účet bez výpovědní lhůty 2,20 %
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí účet 2,10 %
Moravský Peněžní Ústav Spořicí účet 1,90 %
Equa bank Spořicí účet 1,8 %
Air Bank Spořicí účet 1,8 %

Zdroj: Banky a družstevní záložny

Z uvedené tabulky je patrné, že úrokové sazby spořicích účtů se drží blízko při sobě. Mezi nejméně a nejvíce úročeným „spořákem“ je rozdíl 0,4 procentního bodu a průměrná sazba spočítaná z těchto pěti spořicích kont by činila 1,96 procenta.

Většina bank a družstevních záložen úrokové sazby snižuje pozvolně, například o 0,1 až 0,3 procentního bodu.

Snižování úroků jako nový trend

Do budoucna se dá očekávat, že úrokové sazby ještě poklesnou. Jen takový spořicí matador, kterým byla až do konce letošní dubna Metropolitní spořitelní družstvo snížilo úrokové sazby na spořicím kontu z 2,8 procenta na 2,1 procenta. Další pokles nastal u ING Bank a jejího spořicího účtu ING Konta. Koncem dubna banka oznámila snížení úrokové sazby z 1,5 procenta na 1,2 procenta.

Během posledních dvou let, tj. od léta 2011, kdy v Česku začala působit Zuno bank, se snížila úroková sazba u jejího spořicího účtu nazvaného Spoření ze 2 procent na současných 1,3 procenta.

Podobně na tom jsou i Equa bank nebo Air bank. Obě banky stejně jako Zuno bank snížily úrokové sazby a to zhruba o půl procentního bodu během posledních dvou let.