reklama

Krátkodobá půjčka neřeší špatnou finanční situaci dlouhodobě

redakce dne 08. 07. 2014 - 00:00

Krátkodobá půjčka značí vleklé problémy s financemi a poukazuje na závažnější potíže, než je pouze akutní potřeba peněz.
 

Půjčit si peníze na vyřešení špatné finanční situace nebývá z dlouhodého hlediska nejlepší nápad. Často se může rychlé řešení proměnit ve vleklou nepříjemnost. Čtěte také: Úvěrová kocovina aneb Jakou půjčku splatit nejdříve

 

Rychlé peníze, jak se krátkodobým půjčkám rovněž říká, dokáží pomoci v momentální finanční nouzi, avšak nevyřeší dlouhodobý problém, který dlužník má. Příčin, proč dlužník poptává krátkodobé řešení je plno. Nejhorší možnou variantou je jeho špatná finanční situace, kdy v podstatě vytlouká dluh jiným dluhem a hasí takové závazky, které nejvíce hoří.

Nejmenším možným zlem je pouze rozhazovačnost. Dlužník chce okamžitě pořídit novou věc a nechce se mu čekat, až dorazí výplata na účet, případně nemá zájem si raději danou sumu uspořit, což znamená časovou prodlevu a odříkání. Čtěte také: Pět tipů jak neutrácet za zbytečnosti

Pro přiblížení situace je možné použít příměr osoby, která si chce koupit poslední model moderního mobilního telefonu. Za telefonní přístroj si dosaďte cokoliv, co je alespoň trochu trendy a vytváří určitý sociální status jeho majitele.

Životní podmínky

Špatné životní podmínky jsou vodou na mlýn společnostem a bankám, které poskytují krátkodobé půjčky. V celé řadě případů jde o malé úvěry do 20 tisíc korun. Dlužníci mají často jediný požadavek. Tím jsou krátkodobé půjčky s doručením peněz „ještě dnes“. Důraz je kladen na rychlost a jednoduchost získání půjčky, nejlépe pomocí SMS zprávy. Čtěte také: Jak vybrat nejlepší spotřebitelský úvěr

Tlak na rychlost doručení malé částky peněz je rysem lidí, kteří žijí od výplaty k výplatě. Jakýkoliv malý výpadek v příjmech, třeba kvůli dočasné nemoci nebo nenadálým výdajům (rozbitá pračka, lednička, auto) a neexistence finanční rezervy z nich dělá ideální zákazníky krátkodobých půjček.

Z bludného dluhového kruhu cesta ven vede. Chce to určitou míru kázně, odříkání, mít cíl a plán, kterého se bude dotyčný nebo dotyčná držet.

Dluhová první pomoc

Pro získání nadvlády nad vlastními penězi je nutné se vypořádat s marnivostí. Zde leží u části chronických dlužníků klíč k jejich „vyléčení“ z hýřivce v relativně spokojeného jedince. Druhou aktivitou je pokusit se přefinancovat dosavadní dluhy. Opět to připomíná již uvedené vytloukání dluhového klínu avšak s tím rozdílem, že v tomto případě je cílem zlevnění půjček. Namísto platby RPSN ve výši 25 procent se jí pokusit snížit, třeba na 15 procent. Konsolidace úvěrů nemusí být nutně řešením pro každého a v každé chvíli. Čtěte také: Jak se vyhnout dluhové pasti?

V ojedinělých případech je dluhová závislost duševního rázu, kde by měl kromě odborníka na finance vypomoci psycholog, případně psychiatr.

Dlouhodobý přístup k financím

Jakmile je poskytnutá dluhá první pomoc, začíná běžet další fáze ke změně návykům. Jde o dlouhodobý přístup, který by měl být spojen se vzděláváním ve finanční gramotnosti a poučení dlužníka čemu se vyhnout. Rovněž jde o uspořádání osobního života, vyladění domácího účetnictví k přebytkovému a případně získání lépe placené práce.