reklama

Kolik stojí výběr hotovosti z tuzemských bankomatů?

Josef Janda dne 08. 09. 2010 - 08:00

Výběry hotovosti z bankomatů provozuje téměř každý majitel bankovního účtu a současně držitel platební karty. Řada lidí se ještě před výběrem z bankomatu ujistí, zda-li patří bankomat bance, u které mají účet. Ovšem najdou se i tací, kteří nerozlišují mezi bankomatem jejich banky a cizím. Poté se však diví, že jim banka naúčtovala nehorázné poplatky.

Poplatky za výběr z bankomatů se dělí do dvou typů. Prvním z nich jsou poplatky za použití bankomatu banky, u které mám osobní účet. Druhý typ představují všechny ostatní výběry peněz z bankomatů, které nepatří bance, která mi vydala platební karta. Výběr z vlastní bankomatové sítě jsou levnější, než když vyberu peníze z cizího bankomatu.

Bankomatům se v zahraničí říká rovněž ATM. Zkratka vychází z angličtiny Automated teller machine, tedy automatický výplatní stroj.

Je nutno ještě zmínit, že řada bank nabízí pro své klienty balíčky účtů a služeb, ve kterých mají několik výběrů z bankomatů zdarma. Typickým příkladem je Československá obchodní banka (ČSOB), která u svého nejlevnějšího běžného účtu ČSOB Konto nabízí dva bezplatné výběry za kalendářní měsíc ve své síti bankomatů. Donedávna se dalo mluvit i o mBank a o její bezkonkurenční nabídce tří bezplatných výběrů za měsíc z jakéhokoliv českého bankomatu.

Průměrný poplatek: 5 až 7 korun

Průměrný poplatek za jeden výběr z bankomatů ve vlastní síti banky stojí mezi pěti až sedmi korunami. Je však možné nalézt i českého rekordmana, kterým je již zmíněná mBank. Ta si za čtvrtý a další výběr v daném měsíci z bankomatů účtuje 35 korun.

Jestliže byste vybírali peníze z cizího bankomatu, pohybuje se průměrná částka za výběr okolo 30 korun.

Kolik stojí výběr z bankomatů

Banka Vlastní bankomat Cizí bankomat
Banco Popolare 6 Kč 30 Kč
Citibank První dva zdarma, třetí a další 19 Kč v síti Euronet 29 Kč mimo síť Euronet
Česká spořitelna 6 Kč 25 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Československá obchodní banka 6 Kč 30 Kč
Evropsko-ruská banka 9 Kč
Fio banka 6 Kč v rámci bankomatů ČSOB 30 Kč
GE Money Bank 0 Kč 38 Kč
Komerční banka 5 Kč 35 Kč
LBBW Bank CZ 6,50 Kč
mBank 3 výběry zdarma anebo za sníženou cenu*, 35 Kč za každý 4. a další
Oberbank 6 Kč 12 Kč v síti ČSOB; 36 Kč
Poštovní spořitelna 5 Kč 26 Kč
PPF banka 6 Kč v rámci bankomatů ČSOB 30 Kč
Raiffeisenbank První dva výběry zdarma, každý další 9,90 nebo 19,90 Kč dle typu účtu 39,90 Kč
Raiffeisenbank im Stifland 0 Kč, 8 Kč v rámci bankomatů ČSOB 25 Kč
UniCredit Bank 5 Kč 30 Kč
Volksbank 3 Kč (6 Kč v rámci bankomatů ČSOB) 30 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 6 Kč v rámci bankomatů ČSOB 30 Kč

Zdroj: Banky a družstevní záložny; Zpracování: investia.cz; Pozn.: *) Další info v článku

V tabulce nejsou vzaty v potaz účty, které mají jeden anebo více výběrů v měsíci zdarma.

Dualita poplatků je v Česku běžná

Většina v tuzemsku působících bank nabízí dvě ceny poplatků za výběr z bankomatů. Několik menších bank spolupracuje při vydávání platebních karet s Československou obchodní bankou, která jim vydává platební karty a umožňuje za zvýhodněných podmínek vybírat peníze z jejích bankomatů.

Bezplatné výběry z vlastních bankomatů

Bezplatné výběry z vlastních bankomatů má jen GE Money Bank a Raiffeisenbank im Stifland, která má v Česku jedinou pobočku a to v Chebu. Volksbank účtuje za výběry ve vlastních bankomatech tři koruny.

Sjednocené poplatky mají jen dvě banky

Shodné poplatky za výběry ve vlastních i cizích bankomatech mají v Česku jen dvě banky a to Evropsko-ruská banka a LBBW Bank. V obou případech se poplatky pohybují pod 10 korun.

Česká spořitelna účtuje dvojitý poplatek

Jediná Česká spořitelna nabízí při výběru z cizího bankomatu složený poplatek v podobě paušální částky a procentního poplatku z vybírané částky. Jestliže si budete vybírat kartou České spořitelny například v bankomatu patřící Raiffeinsenbank, zaplatíte 25 korun za výběr a dalších půl procenta z vybírané částky. Výběr tisícikoruny vás tak vyjde na 30 korun (25 Kč pevný poplatek a 5 korun coby 0,5 procenta z 1000 Kč).

Poplatky z dílny mBank: Kombinatorika vyšší dívčí

mBank má již delší dobu nálepku „problémové“ banky. Zatímco ostatní banky si vystačí s „jednoduchými“ podmínkami, poplatky mBank jsou občas natolik komplikované, že by vystačily na vlastní článek. Nejinak je tomu i u poplatků při výběrech z bankomatů.

Ještě donedávna byly první tři výběry v měsíci z jakéhokoliv tuzemského bankomatu zdarma. Zpoplatněn byl až čtvrtý a každý další výběr a to 35 korunami. Uhlídat tři výběry z bankomatů tak zvládl praktický každý, kdo netrpí sklerózou. Navíc drtivá většina klientů mBank má účty dva – běžný účet mKonto a spořicí účet eMax nebo eMax Plus. Nebyl tudíž problém vybrat z každého účtu po třech výběrech zdarma.

mBank však přišla s novým sazebníkem a změnila poplatky u výběrů z bankomatů, které navázala na pásmové operace s platebními kartami. Pokud v kalendářním měsíci budou vaše bezhotovostní transakce kartou nižší než 1999,99 Kč, vyjde vás každý ze tří výběrů z bankomatů na 9 korun. Jeden výběr zdarma z bankomatu získáte při obratu od 2000 do 2 999,99 Kč. Poté bude druhý a třetí výběr z bankomatu zpoplatněn a to vždy za 9 korun. Při bezhotovostních transakcích v objemu 3000 až 3999,99 Kč Máte nárok na dva bezplatné výběry a třetí vás vyjde na 9 Kč. Při bezhotovostních transakcích nad 4 tisíce korun budete mít první tři výběry zdarma. Za čtvrtý a každý další výběr z ATM zaplatíte tradičních 35 korun.

Euronet poplatky

Jak vysoké nabízejí bankomaty Euronet poplatky? Podle informací této služby si firma neúčtuje žádné další poplatky, než jsou ty, které jsou spojené s výběrem ve vaší bance. Proto se vyplatí prostudovat ceník výběrů z bankomatů vaší banky, kde je zmínka o poplatcích Euronetu.