reklama

Kolik stojí prezident?

redakce dne 09. 01. 2018 - 00:00

Měsíční příjmy prezidenta se rovnají odměnám pro vrcholové manažery. Až na roční bonus, který je v privátní sféře běžný.

 

Být prezidentem znamená kromě společenské prestiže i vysoký plat, který pobírají vrcholoví manažeři. Totéž se dá říct o užívání služebního vozu i s řidičem na libovolné účely anebo bezplatné užívání prezidentských sídel. O zajištění doživotní ochranky nemluvě. Neméně zajímavá je i renta prezidenta, kterou pobírá po skončení volebního období.

Čtěte také: Budujeme rentu

Měsíční plat a náhrady

Příjem prezidenta ze strany státu se skládá ze dvou částí – standardního platu a náhrad výdajů. Obě částky vycházejí z platové základny, která je 2,45násobkem průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok. Pro letošní rok platová základna činí 70 195 korun.

Stanovení měsíčního platu a náhrad vychází z koeficientů, které se používají pro prezidentský mandát.

Plat prezidenta

3,6násobek platové základny: 3,6 x 70 195 = 252 702 Kč

Náhrada výdajů

335 procent platové základny: 335 % x 70 195 = 235 153 Kč

Měsíční příjem prezidenta činí 487 855 korun.

Pro rok 2018 je na plat prezidenta vyčleněno 3,032 milionu korun a na náhrady výdajů spojených s funkcí dalších 2,822 milionu korun.

Prezident dále získává další výhody, mezi které patří užívání služebního vozidla s řidičem i na osobní záležitosti. Má nárok na užívání nemovitostí tvořící jeho sídlo – Pražský hrad a Zámek Lány, anebo má zajištěnou doživotní ochranu zajištěnou prostřednictvím Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky.

Čtěte také: Úskalí rentiérského života

Doživotní renta

Bývalý prezident má po skončení funkce nárok na doživotní měsíční rentu ve výši 50 tisíc korun. Rovněž je mu přiznána paušální náhrada provozu jeho kanceláře (víceúčelové náklady, do kterých je možné zahrnout jak nájem, tak i odměnu pro asistenta) ve výši 50 tisíc korun. Nefinančním benefitem je již uvedena doživotní ochrana.

Čtěte také: Čerpání renty

Roční exprezidentská renta činí 600 tisíc korun, náklady za provoz kanceláře pak dalších 600 tisíc

Bývalý prezident Václav Klaus získal za uplynulých pět let rentu v objemu tří milionů korun.

Doživotní renta 16 milionů pro Marka Hilšera

Kdyby v letošních prezidentských volbách zvítězil Marek Hilšer a prezidentem by byl pouze na jedno volební období, získá během života rentu 16,2 milionu korun. Ta je navíc podle aktuálních pravidel splatná pět dnů po začátku nového měsíce.

Uvedený výpočet je pouze orientační a byl stanoven na základě odečtení průměrného věku dožití muže a věku Marka Hilšera při ukončení prezidentské funkce (tj. 74 let mínus 47 let).

Čtěte také: Jak velký balík peněz by vás zajistil do konce života?

Z uvedeného je proto logické zvolit co nejstaršího prezidenta – doživotní renta se úměrně zkrátí. Avšak ani tato volba by se nám nemusela vyplatit (Miloš Zeman, ročník 1944). Vhodnějším kandidátem z uvedeného hlediska bude druhý nejstarší z potenciálních kandidátů, kterým je Jiří Drahoš (ročník 1949). Nechceme radit koho volit – redakční tip na prezidenta si necháme pro sebe.