reklama

Klady a zápory práce z domova

Josef Janda dne 07. 12. 2010 - 00:00

Práce z domova neboli home working se dostává stále častěji do popředí různých výzkumů. I když je práce z domu atraktivní, má i svá úskalí.

Zřejmě největší výhodou práce z domova je, že nemusíte ráno vstávat na čas, kvapně do sebe nasoukat snídani, spáchat ranní hygienu a běžet na zastávku hromadných prostředků. Případně nastartovat plechového miláčka a do zaměstnání se dopravit po vlastní ose. Úskalím je, že z postele nevylezete ani po poledni. Avšak to je extrém, kterého průměrně inteligentní jedinec schopen je, ale příliš často ho nepraktikuje.

Úskalí v podobě sociálních vazeb a sdílení znalostí

Práce z domova bude mít na váš profesní a potažmo i kariérní postup nemalý vliv. Jestliže se chcete rychle dostat do vedoucích pozic, nemusí to být při práci z domu zrovna jednoduché. Bude vám na škodu i to, že nevidíte své kolegy, se kterými nemůžete vytvářet nejrůznější aliance a pakty o neútočení, využívat jejich kontaktů a známostí a tak se posunovat. Přinejmenším v pracovním životě.

Dalším problémem je, že budete na zvládání nových trendů, novinek a směrů ve vašem oboru docela sami. V praxi to vypadá tak, že si kolegové při kávičce nebo při obědě řeknou novinky ze svého oboru. Čtěte více: Jak si udržet peníze? Neženit se, nemít děti a skrblit!

Výhody práce z domu: Klid a vlastní pracovní doba

Výhod z práce z domova je rovněž také mnoho. Máte na své zaměstnání větší klid. Nemusíte poslouchat vaše kolegy, kterak telefonují svým polovičkám.

Příznivý dopad to má i na pracovní dobu, kterou si stanovujete vy. S tím odpadá i nutnost dojíždění. Zvláště ve větších městech může být začátek, nebo konec pracovní doby problém a nadřízený vám nemusí vyjít vstříc při její drobné úpravě. To se lidem pracujícím z domova nestává. Ti navíc ušetří čas při přesouvání mezi prací a bydlištěm. Například v Praze není nijak vzácné, když do zaměstnání jedete hodinu městskou hromadnou dopravou. Čtěte více: Co se státním zaměstnancům nelíbí na snižování odměn?

Pro koho je práce z domu vhodná?

V médiích se lze často dočíst, že pracovat doma není vhodné pro lidi, kteří potřebují mít nad sebou nadřízeného, který je průběžně kontroluje. Avšak i v práci v kanceláři se lze docela dobře poflakovat. Pro „zkušené“ zaměstnance není problém strávit polovinu pracovní doby bezcílným internetovým bloumáním. Argument, že prostředí vašeho domova vám bude snižovat koncentraci, neberte příliš vážně.

Pracovat z domu je tak vhodné pro introverty a lidi s nějakou formou sociální fobie. Konkrétně pak třeba pro programátory, novináře, publicisty, účetní a daňové poradce, architekty, projektanty, poradce a obchodníky.

Pracovní doba práce z domova je ideální i pro matky nebo otce na rodičovské dovolené. Malé děti spí dvě nebo tři hodiny v kuse a poté zhruba stejnou dobu dovádí a vyžadují si tak vaši přítomnost a pozornost. Za den se tento cyklus zopakuje několikrát, což je ideální příležitost pro práci z domu, byť na snížení úvazek. Klasická osmihodinová doba – i rozdělená do několika kratších časových úseků – nebude pro rodiče tou správnou volbou. Čtěte více: Střední třída: Kdo patří do základní vrstvy obyvatel každého civilizovaného státu?

Pro průměrně vzdělaného a inteligentního člověka je práce z domu skvělá změna od ubíjejícího stereotypu. Navíc má velkou šanci, aby se jeho pracovní týden snížil z pěti dnů na čtyři. Pátek je malá sobota a řada zaměstnanců už zkrátka nepracuje, i když sedí u svého počítače v přeplněné open space.