reklama

Když hypotéka omrzí

redakce dne 29. 10. 2012 - 00:00

Úvěry na bydlení představují závazek, který vás může do budoucna výrazně ovlivnit. Jak postupovat, když už hypotéku nechcete?
 

Odpověď na otázku z úvodu článku je nasnadě. Hypotéky se zbavíte jen velmi těžko. O to víc platí, pokud chcete kromě hypotéky změnit i bydlení. Únik z města, zajímavě ztvárněn ve filmu Cesta z města, nemusí probíhat romanticky, jako je v tomto snímku prezentováno. Proberme si postupně několik příčin, které vedou ke změně uvažování v přístupu k bydlení.

Můj dům, můj hrad jako lichý argument

I přes marketingovou masáž bank a stavebních spořitelen, jejichž zájmem je poskytovat co největší objem finančních prostředků obsažených v hypotéčních úvěrech a úvěrech ze stavebního spoření, není vlastní bydlení řešením pro každého.

Ne každý se chce fixovat na jedno místo. S bytem nebo domem zatíženým hypotečním úvěrem se vám snižují šance na přesun do jiné lokality, města nebo dokonce státu. To samé platí i tehdy, založili jste si rodinu a zjišťujete, že malý byt pro bydlení ve třech není příliš optimální místo. Změna reality bude probíhat komplikovaněji, než kdybyste bydleli v nájmu.

Místo nájmu raději hypotéku

Chcete-li pronajímat byt, musíte si ujasnit dvě věci. Jak vysoký chcete studený nájem, tedy nájem bez nákladů za energie, vodné a stočné, vklady do bytového fondu oprav apod. a jak vysoký nájem pro potenciálního nájemníka bude včetně všech nákladů spojených s užíváním bytu. Existují dvě hlediska, která na vás, coby majitele bytu čekají.

Prvním hlediskem je nalezení dostatečně bonitního a disciplinovaného nájemníka. Pronajímat byt někomu, kdo vám zaplatí jen polovinu nájmů a zanechá po sobě nejrůznější dluhy není to pravé ořechové.

Druhým hlediskem je nalezení takového nájemníka, který bude solventní a zároveň bude váš byt užívat co možná nejdelší dobu. Při příliš vysokém nájmu bude bonitní nájemce uvažovat o vlastním bydlení neboť mu vyjde jako racionálnější řešení platit úvěr za bydlení, než někomu hradit nájem.

Nabažení městem, exit na venkov

Zcela jinou kategorii představují lidé, kteří toužili bydlet ve městě a nyní preferují spíše venkov. Nelze nikomu zazlívat, že v mladším věku preferovali život ve víru velkoměsta, či krajské metropole a nyní, s odstupem několika let či desetiletí, se jejich přístup změnil.

Často za takovou změnou v uvažování stojí narození potomka a potřeba řešit větší bydlení, avšak s omezenými zdroji. S dítětem a ženou na mateřské/rodičovské dovolené se mladé rodině s hypotékou těžko mění bydlení. Na realitním trhu jsou prodeje nemovitostí s hypotékou spíše výjimkou.

Spásným řešením nebývá ani pronájem bytu zatíženého hypotečním úvěrem a dočasný přesun do nájemního bytu. Výsledkem jsou zvýšené náklady na bydlení zvláště tehdy, je-li nový nájem příliš vysoký anebo se nedaří nalézt dostatečně bonitního nájemce do bytu stávajícího, zatíženého úvěrem na bydlení.