reklama

Kdy začít s přípravou na důchod?

redakce dne 20. 12. 2011 - 00:00

Naplánovat si začátek spoření či investování na zajištění dostatečné důchodové renty nemusí být složité. O hodně těžší je plán průběžně plnit a skutečně si odkládat předem stanovenou částku.

Přemýšleli jste někdy nad tím, co budete dělat v důchodu? A pokud ano, co by to opravdu bylo? Chtěli byste dvakrát ročně odjet na dvoutýdenní dovolenou do zahraničí, anebo sypat ptáčkům v parku? Žádná z těchto aktivit není špatná, jen jednu můžete dělat s dostatečnou finanční rezervou. Čtěte také: Odchod do důchodu

Podle nedávného průzkumu Poštovní spořitelny začíná většina lidí o důchodu přemýšlet až při dosažení 55 let. Průměrná částka, kterou si lidé podle této banky odkládají měsíčně je prý 806 korun. V tomto věku však už nemají příliš možností, jak ze svých peněz získat co největší zhodnocení. Kromě maximalizace výnosu byste měli mít na paměti, že čím je doba pro investování kratší, tím by investice měla být méně riziková. Předchozí věta však neplatí univerzálně, neboť i starší člověk může investovat do akcií nebo akciových podílových fondů. Jen má nižší šanci na to, že ze svých investic získá nějaký užitek, případně se jich vůbec dožije.

Bude-li stoletý kmet investovat do akcií má o hodně nižší šanci na to, že si užije výnosů, než jeho dvacetiletý pravnuk.

Stáří nepočká ani minutu

Přemýšlíte-li jste někdy, kdy je nejlepší okamžik začít se spořením a investováním na důchod? Je to právě teď. Nevěříte? Stáří nepočká, až se vám bude chtít. Stáří přijde samo. Nejvyšší šanci na prožití spokojeného stáří mají paradoxně ti, kteří si mysli, že se jich stáří zatím netýká. Jde o lidi ve věkové skupině do 40 let.

Pravdou je, že třicátníci a čtyřicátníci řeší důležité věci, jako je rodina, bydlení či potomci. Právě mladí lidé, kteří mají do důchodu 25 a více let, mají největší šanci zachovat si i v důchodu životní úroveň, jakou aktuálně mají. Čtěte také: Zajištění na stáří: Kam investovat ve čtyřiceti?

Druhá skupina lidí jsou ti ve věku od 40 do 55 let. Jde o jakýsi mezistupeň. Řada z nich zřejmě o důchodu, stejně jako první skupina, příliš nepřemýšlela. Čerstvý padesátník má vyšší šanci na spokojený podzim života, než o pět či deset let starší člověk. Většina investičních horizontů dynamických investic je v délce pěti až deseti let. Pro 55letého člověka jsou investice jednou z možností jak ze svých peněz získat ještě i ve vyšším věku nějaký užitek. V tomto věku je však vhodnější z růstových pozic raději vystupovat a kumulovat finanční majetek do méně rizikových finančních produktů. Čtěte také: Zajištění na stáří: Kam investovat v padesáti?

Poslední skupinu tvoří lidé ve věku 55 a více let. Ti ví jednu věc. Na to, aby se dobře zajistili už nemají čas. Za deset let se nedá ušetřit příliš vysoká částka. I když mají vysokou šanci na relativně štědrý starobní důchod vůči průměrné mzdě, na spokojené prožití stáří to také příliš nevypadá.

První skupina má nejvyšší šanci prožít důchod na stejně vysoké životní úrovni, jakou měla v době, kdy byla ekonomicky aktivní. U druhé skupiny lidí by neškodilo, kdyby se na odpočinek začali připravovat. Třetí skupina si může ke státnímu důchodu něco málo přihodit z uspořených peněz. Bude to ale spíše symbolická částka.

Závěr poučeného starce

Představme si odpověď poučeného starce, který se během svého života věnoval rodině, ženě, rodičům, avšak zapomínal na své zajištění. Takovýto člověk si možná něco našetřil, ale ne tolik, aby mohl pravidelně jezdit na zimní a letní dovolené, byť v rámci Evropy.

Co by mohl takovýto důchodce vzkázat těm, kteří si zatím nelámou hlavu s tím, jak se zajistit na důchod? Možná by to mohlo být něco v tomto duchu: Klidnější stáří budete mít tehdy, když budete dlouhodobě odkládat nejméně jednu desetinu ze svých příjmů.

Více informací o tom, jak se dobře zajistit na stáří si přečtěte v článku Zajištění na stáří.