reklama

Kdy půjdu do důchodu?

redakce dne 30. 11. 2012 - 00:00

U každého jednoho dne nastane tolik očekávaný odchod do důchodu. Jistě jste si položili otázku: Kdy půjdu do důchodu?
 

Často mají jednoduché otázky složité odpovědi. Na dotaz Kdy jdu do důchodu? nelze nalézt snadnou odpověď.

Otázka má dvě možné odpovědi. Záleží totiž na tom, jestli do penze chcete jít podle platného zákona o důchodovém pojištění anebo si odchod na odpočinek stanovíte sami. Čtěte také: Zajištění na stáří

Vysvětleme si oba případné scénáře. Oba jsou možné, záleží jen na tom, jaký si vyberete. Rozhodnutí je pouze jen a jen na vás.

Odchod na penzi podle státu

Stát nabízí pro každého svého obyvatele pevně stanovený odchod do důchodu. Ten je navázaný na jeho datum narození a dobu, po kterou bylo hrazeno sociální pojištění. Čtěte také: V kolika letech můžete jít do důchodu

Žena ve věku 42 let tak bude mít nárok na odchod do důchodu při dosažení věku 65 let a 10 měsíců. To za předpokladu, že je bezdětná, anebo vychovala jedno dítě. Jestliže během života vychovala tři a více dětí, bude její odchod do důchodu zkrácen o 2 až 18 měsíců.

Na počtu odpracovaných let, respektive době pojištění, je navázán i výpočet výše starobního důchodu. Čím máte nižší příjem, tím bude rozdíl mezi vaší čistou mzdou a důchodem nižší.

Naopak lidé, kteří měli během života vysoké příjmy budou mít vyšší rozdíl mezi vypláceným starobním důchodem a čistým platem. Logicky z toho vyplývá jediné. Máte-li vyšší příjem, měli byste více než ostatní myslet na odložení části finančních prostředků na podzim života. Čtěte také: Odcházíte do důchodu? Než umřete, dostanete přes dva miliony korun

Pro vysokopříjmové skupiny obyvatel by neměl být problém odložit měsíčně zhruba tolik procent z čistého příjmu, kolik činí jejich věk vydělený třemi.

Osvoboďte se od státu

Osvobozením od státu je myšlena situace, že během vašeho života vytvoříte takové finanční rezervy, které vám zajistí klidné stáří. Tato jednoduchá myšlenka je však o dost těžší, než celý život pracovat jako vzorný zaměstnanec. Uvedení do praktického života se od vás očekává jediné – vlastní píli a pracovitost.

Jedinou odpovědí na finanční samostatnost v rámci demokracie a kapitalismu je vlastní byznys. Nemusíte vybudovat nutně podnik s miliardovým obratem, to je ostatně dnes pro jednotlivce takřka nemožné. Čtěte také: Jak začít podnikat v pěti snadných krocích

Rozjetí firmy s obraty v řádech jednotek a desítek milionů však reálné je. A to ve všech oblastech. Byť je konkurence silná, stále platí následující teze: Daří-li se vašim konkurentům generovat zisky, stále je na trhu prostor pro další hráče. Nutné je vytrvat a nebát se jít do rizika a nejistoty.