reklama

Kdy investovat a kdy raději jen spořit?

redakce dne 07. 11. 2013 - 00:00

Je lepší začít spořit a poté něco málo investovat anebo naopak? Nejdříve si stanovte priority, poté finanční strategii.
 

Správa osobních a rodinných financí se stále více podobá hře. Máte k dispozici několik možností a vy se musíte rozhodnout pro tu nejsprávnější z nich. Na samém začátku však nevíte, která varianta je v tom konkrétním případe nejlepší. Kdybyste si hodili mincí, dosáhnete stejné kvality řešení, jako laici disponující jen minimem z finanční gramotnosti a dovedností.

Péče o peníze závisí na každém. Chcete-li získat od svých peněz volně ležících ladem na osobním účtu maximum, je žádoucí projevit minimální možný zájem o řešení jejich využití. V opačném případě budete dále ztrácet jejich hodnotu vinou inflace a bankovních poplatků. Zbytečně promrháte potenciál, který byste z finančních prostředků mohli v průběhu doby získat.

Spoření s vidinou brzkých výdajů

Spoření se vyplatí každému, kdo potřebuje uchovat nominální hodnotu peněz.

Uvedeme příklad z praxe. Držíte předem konkrétní sumu, například 200 tisíc korun, za kterou budete chtít zmodernizovat koupelnu anebo si pořídit automobil. Zkrátka a dobře potřebujete odteď za pár měsíců nebo několik málo let předem danou sumu. Ne však méně, což by znamenalo, že byste museli buďto odložit své plány anebo dorovnat rozdíl mezi sumou na účtu a hodnotou záměru o další peníze. Čtěte také: Kam uložit 150 tisíc korun

V některých případech nemáte daleko k sáhnutí po nějakém nevýhodném úvěru. V těchto případech je spoření nejlepším řešením. Existuje ještě možnost investic do zajištěných fondů, avšak zde je nutné znát dobu, po kterou peníze opravdu potřebovat nebudete. Čtěte také: Kam nejlépe uložit 100 tisíc korun na tři roky

Mezi hlavní důvody proč na vkladových produktech střádat peníze je například pořízení nového bytu, rekonstrukce anebo třeba potřeba základního kapitálu do podnikání.

Investování bez konkrétního účelu

Nepotřebujete-li předem danou částku na žádný určitý účel, hraje vám ve prospěch investování. Něco jiného je investování po malých částkách a naopak zainventovat najednou větší sumu. Pro obě varianty platí rozdílná pravidla. Čtěte také: Pět rad pro zájemce o investování do podílových fondů

Zatímco u investic na dlouhou dobu, například desetiny vašich měsíčních příjmů po dalších několik desítek let s vidinou přilepšení k penzi, se nebudete s vývojem hodnoty investice příliš znepokojovat, zvláště v prvních letech. Čtěte také: Kam odložit dva tisíce korun měsíčně?

Při jednorázové vyšší investici vás může děsit běžná volatilita na kapitálových trzích, kdy hodnota investice kolísá a běžně ztrácí takovou část, o kterou byste v běžném životě neradi přišli. Čtěte také: Věčné dilema: Akcie nebo fondy?