reklama

Kde bydlet, za kolik a proč se vlastní bydlení nevyplatí každému

Eva Nachtmannová (neověřeno) dne 15. 08. 2010 - 08:00

Otázku bydlení řeší každý člověk. Jednoho dne zkrátka vyroste a pokud nebude chtít žít ve společné domácnosti s rodiči, bude se muset touto otázkou zabývat. Někdy je řešení jednoduché, jindy o něco složitější. Pro malou skupinu lidí dokonce i nereálné a tak jsou doživotně odsouzeni bydlet u tatínka a maminky.

Bývalá britská ministerská předsedkyně Margaret Thacherová kdysi řekla, že mladý 26letý muž, který do práce nejezdí vlastním autem je divný. To bylo v 80. letech minulého století a tehdy platilo, že každý po ukončení studií musí vylétnout z rodného hnízda.

Tato myšlenka je v současné době velmi živena. Jen banky nabízející hypoteční úvěry s touto ideou manipulují. Otázka vlastního bydlení je tak člověku podsouvána, aniž by zohledňovala prostý fakt, že řadě lidí se vlastnictví bytu nebo domu nevyplatí.

Bydlet ve vlastním anebo v podnájmu

Bydlení ve vlastní nemovitosti má řadu výhod. Nikdo vás z reality nemůže vystěhovat, můžete bydlet s kým chcete, aniž byste museli někomu hlásit, že daná osoba s vámi bydlí a hlavně, nemusíte nikomu posílat každoměsíčně nájem.

Nevýhodou bývá, že máte větší zodpovědnost a pokud se stane něco s nemovitostí, musíte ji opravit. Za vaše peníze. Pokud však bydlíte v podnájmu, jdou veškeré větší opravy na účet majitele nemovitosti. Takže nemusíte řešit zateplení nebo výměnu jádra. Vaše finanční odpovědnost v podnájmu představuje pouze výměna prasklých žárovek nebo levnějšího spotřebiče.

Nevýhodou podnájmu je především fakt, že musíte jakoukoliv změnu hlásit svému bytnému nebo bytné. To platí i v okamžiku, kdy se zamilujete a chcete se svou láskou bydlet.

Určitá potíž je i v případech, kdy se rozhodnete pořídit si domácí zvířátko. Takový pejsek nebo kočička mohou z poklidného života udělat všem ostatním podnájemníkům (bydlíte-li v panelovém nebo činžovním domě) doslova peklo na zemi.

Hypotéka na vlastní byt nemusí být výhra

Avšak ani bydlení ve vlastní nemovitosti nemusí být výhra. Pokud vás nepotkalo štěstí v podobě zděděné nemovitosti po bohaté tetičce anebo jste nevyhráli ve sportce, je pro běžného pracujícího nejdostupnější vzít si na své bydlení hypotéku. A zde je kámen úrazu.

Hypoteční úvěr nemusí dostat každý a navíc vás jeho splácení bance na několik desetiletí nepříjemně finančně zatíží. Navíc platí prostý fakt, že z demografického hlediska se Česko vylidňuje a tak nebude v budoucnu problém sehnat kvalitní byt nebo dům k pronájmu.

Zatímco vy se budete dvacet let lopotit při splácení hypotéky, vaše děti si budou moci dovolit bydlet v podnájmu v centru města, který je nyní dostupný jen pro zahraniční manažery a podnikatele.

Výsledkem dvacetiletého splácení bude, že vaše cena nemovitosti nebude o moc vyšší než v době, kdy jste si ji pořídili. Touha po vlastním bydlení tak bude draze vykoupena tím, že namísto, abyste si užívali vašich peněz, budete je posílat bance.

Bydlet proto ve vlastní nemovitosti se nemusí vyplatit každému. A už vůbec ne někomu, kdo ví, že se bude během života stěhovat za prací. A to nejen v rámci České republiky.