reklama

Účty pro živnostníky a podnikatele

redakce dne 23. 08. 2010 - 15:02

Podnikatelé a živnostníci, ale také firmy a společnosti si mohou u bank nebo družstevních záložen zřídit účet pro své podnikání. Z pohledu bank jde o poměrně lukrativní klientelu, u které se používá většinou individuální přístup.

Není však podnikatel jako podnikatel. Banky i v této oblasti firemní klientely rozlišují podle velikosti firmy, zejména pak podle dosaženého obratu za časové období, nejčastěji za rok. V praxi to znamená, že na služby, na které dosáhne velká firma s obratem nad jednu miliardu korun, může zapomenout drobný řemeslník se dvěma zaměstnanci.

Co je nutné pro založení podnikatelského účtu

Podnikatel, který si chce založit podnikatelský účet by měl kromě dokladu totožnosti doložit bance i oprávnění, prostřednictvím kterého může podnikat.

Nejčastěji se jedná o živnostenský list anebo o výpis z obchodního rejstříku. V případě svobodných povolání musí bance předložit formulář, že se zaregistroval na finančním úřadě.

Dělení podnikatelských účtů

Podnikatelé si mohou u banky založit hned několik druhů účtů. Živnostníci a firmy si mohou založit běžný firemní účet anebo zvolit účet paušální, kde se platí jen za to, co klient opravdu využívá. Zvláštními účty jsou profesní účty.

Banky se tak zaměřují na specifické profesní skupiny (např. lékaři, daňoví poradci, finanční poradci, notáři), kterým připravili podmínky užívání účtu přímo na míru jejich profesi.

Více firemních účtů je někdy více

Řada podnikatelů má více firemních účtů. Někdy se stává, že jedna banka nedokáže podnikateli poskytnout požadovaný servis za dobré ceny. Živnostníci tak využívají například vedení firemního účtu u jedné banky a své podnikání financují z revolvingového úvěru druhé banky.

I když správa několika účtů je náročnější na čas a vyžaduje organizační schopnosti, podnikatelům se vyplatí právě při využívání těch služeb, které zrovna poptávají.